Erişilebilirlik

NATO’da Amiral Kuznetsov Endişesi


Rusya'nın elindeki tek uçak gemisi Amiral Kuznetsov ve beraberindeki savaş gemileri Doğu Akdeniz'e doğru ilerlemeyi sürdürüyor.
Rusya'nın elindeki tek uçak gemisi Amiral Kuznetsov ve beraberindeki savaş gemileri Doğu Akdeniz'e doğru ilerlemeyi sürdürüyor.

Rusya’nın aralarında uçak gemisi Amiral Kuznetsov’un da yer aldığı bir deniz gücünü Doğu Akdeniz’e göndrmesi NATO’da Halep odaklı endişelerin artmasına neden oldu. Endişenin nedeni ise Rusya’nın bu gücü Halep ve çevresinin bombalanmasında kullanma ve sivil can kayıplarının artma olasılığı

NATO, Rusya’nın deniz gücündeki tek uçak gemisi olan Amiral Kuznetsov ve beraberindeki savaş gemilerinin Doğu Akdeniz’deki görev alanlarına doğru ilerleyişini yakın takibe alırken Brüksel’de Moskova’nın bu adımı üzerine Halep odaklı endişeler yoğunlaştı. Endişe bu gemilerin savaş güçlerini Suriye’de kullanma olasılığının çok yüksek olmasından kaynaklanıyor.

Çarşamba günü başlayacak NATO Savunma Bakanları Toplantısı öncesinde bir basın toplantısı düzenleyen NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rus donanmasına bağlı savaş gemilerinin uluslararası suları kullanma hakkına sahip olduğunu hatırlattıktan sonra, “Ancak bu kez farklı olan gemilerin, Rusya’nın Suriye’deki askeri operasyonlarındaki kapasitesini artırmak için kullanılabilme ihtimali” dedi.

Savaş kapasitesi son derece yüksek bir deniz gücünün Doğu Akdeniz’e kaydırılması ve aktif olarak kullanılma potansiyelinin yüksek olması Moskova’nın Suriye’de yaşanan sorunun siyasi yöntemlerle çözülmesine yönelik yaklaşımının samimiyetinin de sorgulanmasına neden oluyor. Stoltenberg, “Bu konuda endişe verici olan, savaş gemilerinin, Halep’teki sivillere yönelik hava saldırılarının artırılması için bir platform olarak kullanılma ihtimali” diye konuştu.

Filonun Doğu Akdeniz’de görevlendirilmesi güç gösterisi olmanın ötesine geçen bir niteliğe sahip. ABD’nin NATO Daimi Temsilcisi Büyükelçi Douglas Lute, Amiral Kuznetsov’un özellikle Halep ve etrafındaki bölgede sivillerin ayrım gözetilmeksizin bombalanmasına katkı sağlaması durumunda sorun yaşanacağını söyledi.

Rusya’nın Doğu Akdeniz’de yaklaşık on gemilik bir askeri gücü mevcut. Yeni gücün katılımı Rusya’nın bölgedeki gücünü belirgin düzeyde artıracak. Doğu Akdeniz’e gönderilen filoda çok sayıda savaş uçağı ve helikopter taşıyan Amiral Kuznetsov uçak gemisinin yanı sıra nükleer güçle çalışan muharebe kruvazörü Büyük Petro, iki anti-denizaltı savaş gemisi, dört destek gemisi ve denizaltılar yer alıyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG