Erişilebilirlik

NATO Zirvesi Öncesi Protestocular Hazırlık Yapıyor


Zirvede liderler gelecekte işbirliği konusunu masaya yatırmaya hazırlanırken protestocular da gösteri hazırlıkları yapıyor

NATO Zirvesi 20 ve 21 Mayıs’ta Chicago’da yapılacak. Liderler gelecekte işbirliği konusunu masaya yatırmaya hazırlanırken protestocular da gösteri hazırlıkları yapıyor.

Chicagolu Jacob Cayia NATO Zirvesi’ni heyecanla bekliyor, ama zirve yerel ekonomiye katkıda bulunacağı için değil.

Dünya liderleri ve medyanın kente akın edeceğini bilen Cayia hayal kırıklığını herkesle paylaşmak istiyor: ”Dünyanın gidişatı yüzünden çok sayıda insan, uluslararası ve küresel kuruluşlara karşı öfke dolu.”

Jacob Cayia ve Gabe Gaster dünyanın kötü yönetilmesiyle ilgili kaygılarını göstermek istiyor. Gaster, birçok protesto eyleminde göstericilerin mesajını iletemediği görüşünde: ”Herkes sesini yükseltiyor ve duyulmasını sağlıyor ama ne demek istedikleri çok açık anlaşılmıyor.”

Cayia ve Gaster zirvenin açılış gününde binlerce göstericiye katılıp küresel ekonomik eşitsizlik ve NATO’nun Afganistan’daki misyonu gibi konuları protesto edecek.

Organizatör Nancy Rosenstock katılımın büyük olacağını umuyor: ”Gösterilerin ne kadar büyük olacağını bilmiyoruz ama elimizden geldiğince herkese duyurmaya çalışıyoruz. Başka kentlerden otobüslerle Chicago’ya akın edenler var. Herkesi NATO’nun rolü ve ne işe yaradığı konusunda bilinçlendirmeye çalışıyoruz.”

Roosevelt Üniversitesi’nde Profesör Erik Gellman, ”Ortama heyecanla karışık korku duyguları hakim,” diyor.

Profesör Erik Gellman’ın sınıfı göstericilerin yürüyüşten önce toplanacağı Grant Parkı’na bakıyor. Göstericiler, NATO liderlerinin toplanacağı McCormick Place adlı konferans merkezine doğru yürüyecek: ”Birçok öğrencim tutuklanmaktan ve yüksek miktarda para cezasına çarptırılmaktan korkuyor.”

Gellman bu korkunun İşgal hareketine katılanlara yapılan muameleden kaynaklandığını söylüyor. Chicago Polis Teşkilatı kamp kurulmasını engellemiş, sokağa çıkma yasağı koymuştu.

Chicago Belediyesi 20 Mayıs’ta protesto gösterilerine izin verdi. Jacob Cayia yasaları çiğneme gibi bir niyeti olmadığını söylüyor: ”Gözaltına alınmamın hiçbir yararı olmaz. Tam tersine faaliyetlerimi ve iletmek istediğim mesajın başkalarına ulaşmasını engeller. Amacım insanları bilinçlendirmek.”

Nancy Rosenstock, NATO Zirvesi için Chicago’ya gelmek isteyenlere aynı mesajı vermek istediklerini söylüyor: ”Ailelerin katılabileceği, yasal, barışçı bir eylem düzenliyoruz.”

Gösteriler, diğer güvenlik birimleriyle de desteklenen Chicago Polis Teşkilatı’nın gözetiminde yapılacak.


XS
SM
MD
LG