Erişilebilirlik

NATO Zirvesi Lizbon’da Başladı


NATO Zirvesi Lizbon’da Başladı
NATO Zirvesi Lizbon’da Başladı

Başkan Barack Obama, NATO 2014 yılında Afganistan’dan çekildikten sonra da Amerika’nın bu ülkeyi yalnız bırakmayacağını söyledi.

NATO zirvesi için Başkanla birlikte, Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’la Afganistan’daki NATO Kuvvetlerinin Komutanı Orgeneral David Petraeus eşlik ediyor. Afganistan Devlet Başkanı Hamik Karzai de zirve için Lizbon’da bulunuyor.

NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi’ne, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 28 ülke katılıyor. İki günlük zirvede, Türkiye'yi, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül başkanlığında bir heyet temsil ediyor. Heyette Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül de bulunuyor.

Zirvede hem NATO’nun önümüzdeki 10-15 yıllık süre içinde izleyeceği politika, başka bir deyişle “stratejik konsept” belirlenecek, hem de Afganistan misyonu gözden geçirilecek.

“Stratejik Konsept” adıyla bilinen rapor, yıl başında, eski Amerika Dışişleri Bakanı Madeleine Albright başkanlığında bir grup uzman tarafından hazırlanmıştı. Soğuk Savaş sonrası dönemde kendine yeni bir işlev, görev ve misyon arayan NATO, son “stratejik konsept”ini 11 yıl önce kabul etmişti.

Zirvede, NATO'nun Afganistan’daki misyonu da gözden geçirilecek. Şu anda Afganistan’da çoğu Amerika ve İngiltere’den 130 bin NATO askeri bulunuyor.

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Lizbon zirvesini ittifakın en önemli toplantılarından biri olarak niteledi.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG