Erişilebilirlik

NATO-Rusya-Ukrayna Üçgeni


NATO-Rusya-Ukrayna Üçgeni
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:10 0:00

Washington’un olası bir Rus saldırısına karşı doğu Avrupa ve Baltık ülkelerine asker konuşlandırmayı tartıştığı günlerde, yeni bir anket Batı Avrupa’nun NATO’nun doğusundaki üyelerini koruma konusunda isteksiz olduğunu ortaya koydu. Beyaz Saray da, NATO’nun doğusuna yapılması tasarlanan askeri sevkiyatın henüz planlama aşamasında olduğunu açıkladı.

NATO şimdiden doğudaki müttefik güçlerinin eğitimini hızlandırdı. İttifak, NATO üyesi olmayanları da kapsayacak şekilde eskiden Sovyet yönetiminde olan ülkelere askeri eğitim desteği sağlıyor.

Amerika’nın planı gerçekleşirse bu Rusya’nın yeni saldırgan politikalarına en güçlü tepki olacak.

Malcolm Chalmers, “Bence karşılıklı hamleleri izlediğimiz bir dönem yaşıyoruz” diyor.

Malcolm Chambers Kraliyet Birleşik Hizmetler Ensititüsü Araştırma Direktörü. Chambers, “Adım adım NATO’nun Polonya’da, Baltık ülkelerinde ve Romanya sınırındaki etkisinin arttığını görüyoruz. Bence bu Rusya’nın saldırgan tutumunu sonlandırmasına kadar sürecek” şeklinde konuşuyor.

Bu saldırgan tutumun bir örneği geçen yıl Rusya’nın Kırım’ı işgaliydi. Rusya Ukrayna’da ayrılıkçıları desteklemeyi sürdürürken NATO’nun savunma sistemlerine karşı taciz amaçlı askeri uçuşları sürdürüyor.

Ancak Pew Araştırma Merkezi’nin anketine göre NATO’nun Batı’daki üyelerinde halkın sadece yarısı, ülkelerinin doğu müttefiklerini korumak amacıyla Rusya’yla savaşı göze alması gerektiğini düşünüyor.

Chalmers, “Bence bu Batılı hükümetlerin ne yaptıklarını halklarına anlatmalarının önemini ortaya koyuyor. Çünkü demokratik ülkeler halklarının desteği olmadan savaşa gitmek istemez” diyor.

Ancak uzman Malcolm Chalmers’a göre, Rusya’nın bir NATO ülkesine saldırması durumunda kamuoyunun görüşlerinde hızlı bir değişiklik olması beklenebilir. NATO üyeleri böyle bir durumda ittifakın en temel şartı olan karşılıklı savunma koşuluna uymak için ciddi bir baskı hissedebilir. Pawel Swidlicki Açık Avrupa araştırma grubundan: “NATO’nun herhangi bir itibara sahip olabilmesi için böyle bir durumda tepki vermesi gerekir. Bence bu nedenle Rusya, NATO’yu kışkırtma konusunda son derece temkinli olacaktır.”

Swidlicki Rusya’nın saldırgan politikalarının Doğu Avrupa’da Rus karşıtı duyguları güçlendirerek kendisine zarar verdiğini ve Finlandiya gibi NATO üyesi olmayan ülkelerde de ittifaka katılmayı gündeme getirdiğini belirtiyor.

Uzmanlar, Rusya’nın kışkırtıcı hamlelerle NATO’nun tepkisini ölçmeye devam etmesini, buna karşılık NATO’nun da önlem almayı sürdürmesini bekliyor. Ancak çoğu uzman iki tarafın da yeniden canlanan bu rekabetin savaşa dönüşmesini istemediğinin altını çiziyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG