Erişilebilirlik

NATO Türkiye’den Özür Diledi


NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Norveç’teki askeri tatbikatta “düşman liderler” kategorisinde Cumhuriyet’in kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün görüntüsüne yer verilmesi ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan adına sahte sosyal medya hesabı açılması nedeniyle Türkiye’den özür diledi.

Norveç’teki NATO tatbikatı sırasında Türk askerlerince Atatürk ve Erdoğan’ın aleyhine uygulamalar olduğu tespit edilince Türkiye Cumhuriyeti ilk kez NATO bünyesindeki askeri tatbikattan askeri personelini geri çekme kararı aldı.

Türkiye’nin dün itibariyle NATO tatbikatından çekilme kararı, bugün Erdoğan tarafından kamuoyuna öğlen saatlerinde açıklandı. Erdoğan, NATO üyesi ülkelere “terör örgütlerine destek verdikleri” için sitemde bulunacağını ve bunun müttefiklik kavramına aykırı olduğunu belirterek, Norveç’te yaşanan olayı şöyle paylaştı:

“Dün Norveç’te bir durum oldu. Norveç’te düşman tablosu diye bir tablo koymuşlar. Bu tabloda Atatürk'ün resmi ve bir tarafta da şahsımın ismi var. Hedefte bunlar. Bu haber gelince Genelkurmay Başkanımız ve AB’den Sorumlu Bakanımız, onlar da Kanada yolundaydı, bizi aradılar. 'Böyle böyle bir durum var. Bu tatbikat da NATO tatbikatı. 40 tane askerimiz var, biz şimdi bu askerimizi çekme kararı verdik, çekiyoruz' dediler. Dedik ki 'Tabii, hiç durmayın hemen. Velev ki o hedefler kaldırılsa dahi 40 askerimizi süratle oradan çekin.' Böyle bir ittifak, böyle bir müttefiklik olamaz. Oyun başka, zaman zaman değişik yerlerde de bunlar yapıldı yapılıyor.”

NATO Türkiye’den Özür Diledi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:35 0:00

​Erdoğan’ın sözleriyle Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ile AB Bakanı Ömer Çelik’ten konuyu öğrendiği ve Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) 40 kişilik askeri personeli dün Norveç’teki tatbikattan geri çektiği ortaya çıktı.

Türkiye’nin NATO tatbikatından çekilmesine ilişkin Türk Dışişleri Bakanlığı’na da soru yöneltildi. Ancak Erdoğan’ın açıklaması dışında bakanlıktan bilgi paylaşımı yapılmadı.

Türkiye’de Norveç’te NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in de ziyaret ettiği Stavanger’de düzenlenen NATO tatbikatında Atatürk ve Erdoğan’ın nasıl düşman olarak gösterildiği konusu soru işaretleri yarattı. Bunun üzerine Brüksel’deki NATO Karargahı’ndan Anadolu Ajansı’na bilgi verildi. Buna göre; Norveç-Stavanger’deki Ortak Harp Merkezi (Joint Warfare Centre) bünyesinde yürütülen tatbikatta Türkiye’yle ilgili iki ayrı olay yaşandı. İlk olayda, askeri simülasyon belgeleri arasında “Düşman Liderler Biyografisi” adıyla hazırlanan görsel sunumda, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Atatürk’ün heykeli görüntüsü bu biyografilerden birine yerleştirildi. Atatürk’ün biyografisi veya ismi değil ancak heykel görüntüsü bir başka düşman lider biyografisi içerisinde yer aldı. Bu durumu TSK personeli fark edince itiraz etti ve simülasyonu hazırlayan sivil teknisyen ise internetten yaptığı araştırmayla Atatürk heykeli görüntüsünü yanlışlıkla biyografiler dosyasına yerleştirdiği savundu. Söz konusu Atatürk heykeli görüntüsü dosyadan çıkartıldı.

İkinci olayda ise, Norveç Silahlı Kuvvetleri mensubu ‘Recep Tayyip Erdoğan’ adıyla sahte bir sosyal medya hesabı açtı ve askeri tatbikat simülasyonu kapsamında Erdoğan adına bu hesaptan “düşman ülkeler”le işbirliği mesajları yayımladı.

Bu iki olay üzerine NATO JWC Komutanı Andrzej Reudowicz’in özür mektubu yayımladığı açıklandı.

Bu arada Norveç’teki simülasyonda Atatürk’le ilgili yanlışlığı yaptığını kaydeden görevli sivil teknisyen hakkında sözleşmesine son verilerek işten çıkarma kararı alındığı da aktarıldı. Erdoğan’la ilgili sahte sosyal medya hesabı açan Norveç ordusu mensubu şahsın ise, Türkiye kökenli bir Norveç vatandaşı olduğu ve askerlikle ilişiğine son verileceği bilgisi de verildi.

NATO’yla Türkiye arasında gerginliğe yol açan ve Erdoğan’ın sert tepki gösterdiği olaylar üzerine NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, yazılı mesaj yayımlayarak özür diledi.

Stoltenberg, mesajında, NATO’un Norveç’teki JWC’deki tatbikatındaki hataları/suçları öğrendiğini ve bu hata/suçlardan dolayı yaşananlardan özür dilediğini belirtti.

Stoltenberg, bu olayları münferit ve bireysel davranışlar olarak değerlendirdi ve bu olayları NATO’nun bakışı olarak yorumlamamak gerektiğini vurguladı.

Konuya ilişkin soruşturma yürütüldüğünü kaydeden Stoltenberg, Norveç yetkililerince ilgili sivil sözleşmeli personel hakkında işlem yapılacağını ve şahsın NATO personeli olmadığını da ifade etti.

Stoltenberg, Türkiye’nin değerli bir NATO müttefiği olduğunu ve bunun ittifak güvenliğine önemli katkı sağladığını da ifade etti.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG