Erişilebilirlik

NATO Toplantısına Türkiye Damgası


Almanya’nın başkenti Berlin’de yapılan gayriresmi NATO dışişleri bakanları toplantısının ilk gününe Türkiye’nin İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğini desteklemeyeceği açıklaması damga vurdu. Konu hakkında bakanlardan ardı ardına açıklamalar gelirken, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu NATO’ya katılacak ülkelerin PKK’ya destek vermesinin “kabul edilemez” olduğunu vurguladı.

NATO Toplantısına Türkiye Damgası
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:00:31 0:00

Berlin’de iki gün sürecek toplantı bugün gayriresmi akşam yemeğiyle başladı.

Toplantıya gelişinde açıklamalarda bulunan Çavuşoğlu, NATO’nun müstakbel yeni üyeleri İsveç ve Finlandiya’yı, Türkiye, ABD ve AB’nin terör listesinde yer alan PKK’yı destemekle suçlayarak, bunun “kabul edilemez ve korkunç” olduğunu belirtti.

Çavuşoğlu, “Sorun şu ki bu ülkeler açıkça PKK ve YPG’yi destekliyor ve bu örgütlerle temas kuruyor. Bunlar bizim askerlerimize her gün saldıran terör örgütleri” dedi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, “Dolayısıyla dostlarımız ve müttefiklerimizin bu terör örgütünü destekliyor olması kabul edilemez ve korkunç. Bunlar, NATO müttefiklerinin yanısıra İsveç ve Finlandiya’yla konuşmamız gereken konular” diye konuştu.

Çavuşoğlu, “Türk halkının büyük bir çoğunluğu bu ülkelerin üyeliğine karşı ve bizden bu üyeliği engellememizi istiyorlar” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün, Türkiye’nin İsveç ve Finlandiya’nın İttifak'a katılmasını destekleyemeyeceğini açıklayarak, iki kuzey Avrupa ülkesinin birçok terör örgütüne evsahipliği yaptığını söylemişti. Herhangi bir ülkenin NATO’ya dahil olabilmesi için İttifak’ın tüm üyelerinin onayı gerektiğinden dolayı, Türkiye’nin bu duruşu İttifak’ın genişleme planını karmaşık hale getirebilir.

Çavuşoğlu Finlandiya ve İsveç dışişleri bakanlarıyla görüşecek

Öte yandan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile Finlandiya ve İsveç dışişleri bakanlarının bugün birer ikili görüşme yapacağı bildirildi.

Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavesto NATO toplantısı için Berlin’e gelişinin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, ülkesi ve İsveç’in NATO’ya katılma planlarıyla ilgili anlaşmazlığa çözüm bulmak için iki bakan olarak Berlin’de biraraya geleceklerini bildirdi.

“Bir çözüm bulacağımıza eminim” diyen Haavesto, “iyi dost” olarak tanımladığı Çavuşoğlu’yla dün telefonda görüştüğünü söyledi.

İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde de ülkesinin haber ajansı TT’ye yaptığı açıklamada, herhangi bir yanlış anlamayı gidermek için çalışacağını belirtti.

Bakanlardan İsveç ve Finlandiya’ya destek mesajları

ABD ve diğer üye ülkeler dünden bu yana, Ankara’nın bu konudaki duruşunu netleştirmeye çalıştıkları yönünde mesajlar verirken, Berlin’deki NATO toplantısına katılan diğer bakanlardan da konuyla ilgili yeni açıklamalar geldi.

Norveç Dışişleri Bakanı Anniken Scharning Huitfeld Türkiye’yle ilgili bir soruyu yanıtlarken, “Türkiye’nin ne demek istediğini bilmiyoruz ama Norveç’in perspektifinden bakarsanız, NATO’ya üyelik başvurusu yapmaya karar vermeleri halinde Finlandiya ve İsveç’in yüzde 100 arkasındayız” dedi. Huitfeld, “Bu aynı zamanda Kuzey işbirliğini de güçlendirecek çünkü 2. Dünya Savaşı’ndan sonra farklı bir yol seçtik, dolayısıyla bunun tarihi bir an olduğunu düşünüyorum” dedi.

Letonya Dışişleri Bakanı Edgar Rinkevics de, NATO’nun Finlandiya ve İsveç’i Türkiye’nin kaygılarına rağmen İttifak’a yeni üye olarak katmak için mantıklı bir çözüm bulacağı inancını dile getirdi. Rinkevics, “İttifak içerisinde birçok kez bu konuları konuştuk. Her zaman da mantıklı çözümler ürettiğimizi ve şimdi de aynısını yapacağımızı düşünüyorum” ifadesini kullandı.

Letonyalı bakan, “İsveç ve Finlandiya’nın üyelikleri tüm İttifak ve nihayetinde Türkiye için de en üst düzeyde öneme sahip” dedi.

"Tek bir ülkenin İsveç ve Finlandiya'yı bloke edeceğini hayal edemiyorum"

Slovakya Dışişleri Bakanı Ivan Korcok da, Slovakya olarak NATO’nun 30 müttefikinin Finlandiya ve İsveç’i İttifak’a dahil etme planlarına destek vereceğinden emin olduklarını vurguladı.

Kanada Dışişleri Bakanı Melanie Joly de, İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya katılma planları hakkında Türkiye’yle birlikte çalışacaklarını kaydetti.

Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn da, tek bir ülkenin İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya katılma planını engelleyecek olmasını hayal edemediğini söyledi. Asselborn, Türkiye’nin NATO’nun 30 üyesinden biri ve önemli bir ortağı olduğunu ancak şu anki durumun Avrupa’nın güvenliğiyle ilgili bir mesele olduğunu belirtti.

Hollanda Dışişleri Bakanı Wopke Hoekstra da, tüm NATO üyelerinin birlik sergilemesinin önemli olduğunun altını çizdi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG