Erişilebilirlik

NATO Savunma Bakanları Brüksel'de Afganistan'ı Görüşüyor


NATO Savunma Bakanları Brüksel'de Afganistan'ı Görüşüyor
NATO Savunma Bakanları Brüksel'de Afganistan'ı Görüşüyor

NATO Genel Sekreteri Rasmussen Amerika'nın Sesi muhabiri Al Pessin'in sorularını yanıtlarken, Fransa askerlerini çekinceye kadar Afganistan güçlerini eğitme sürecinin sona yaklaşmış olacağını belirtti

Brüksel’de bir araya gelen NATO Savunma Bakanları Afganistan’daki gelişmeleri ve diğer savunma konularını ele alıyor. ABD Savunma Bakanı muharip birliklerin operasyonlarına son verileceğini açıklarken, Fransa askerlerini bir yıl erken çekeceğini bildirdi.

Fransa Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy geçen hafta Afganistan’da görev yapan Fransız askerlerinin bir yıl erken çekileceğini açıkladı.

Açıklama, dört Fransız askerin öldürülmesini izledi.

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Fransa’nın açıklamasını büyütmemeye çalıştı:

“Bütün bunların 2010 yılı Kasım ayında açıkladığımız plana uygun olarak gerçekleşeceğini düşünüyorum. Sorumluluk aşamalı olarak Afganistan birliklerine devredilecek ve bu süreç 2014 yılına kadar tamamlanacak.”

Amerikan ve NATO askerleri 11 Eylül terör saldırılarından bu yana Afganistan’da operasyonlara devam ediyor. Taleban ve el Kaide ile mücadeleyi sürdüren yabancı askerler, ayı zamanda Afgan ordusunu eğitiyor.

Ancak süreç son derece yavaş işliyor. NATO müttefikleri 2010 yılında aldıkları kararla, 2014 sonuna kadar çekileceklerini açıkladı. Tabii eğitim çalışmaları sürecek.

Rasmussen Fransa askerlerini çekinceye kadar eğitim çalışmalarının hızlanmış olacağını söylüyor:

“Bu konuda yeni bir şey yok çünkü uzun zamandır 2013 ortalarında değişim olacağını biliyorduk. O tarihten itibaren öncü konumuna Afganlar geçecek ve bizim askerlerimiz yavaşça destek görevini üstlenecek.”

NATO Genel Sekreteri Rasmussen, Fransa dahil NATO ülkelerinin 2014’ten sonra da Afgan ordusuna eğitim vermeye devam edeceğini vurguluyor.

Ancak bazı uzmanlar Fransa’nın askerleri erken çekme kararının NATO operasyonlarını tehlikeye atacağını düşünüyor. Güvenlik ve Savunma Gündemi adlı düşünce kuruluşundan Giles Merritt açıklıyor:

“Afganistan’dan çekilme yarışının başlayacağı kaygısı her zaman vardı. Fransa’nın erken çekilmesi de bu yarışı başlatıp başlatmayacağından korkuluyor.”

NATO ittifakı, “bu işe birlikte girdik; birlikte çıkalım” stratejisi izliyor. Dolayısıyla Fransa’nın kararı NATO zirvesinin gündeminde. NATO savunma bakanları bunun yanında füze savunma sistemi; ekonomik durumun savunma bütçelerin etkisi gibi konuları da ele alıyor. Bu toplantının ardından NATO liderleri Mayıs ayında Chicago’da yapılacak zirveye hazırlanacak.

XS
SM
MD
LG