Erişilebilirlik

NATO’nun Gündemi Savunma Harcamaları


NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ittifak ülkelerinin savunma bakanlarının biraraya geldiği toplantıda üyelerin savunma harcamalarını arttırma ihtiyaçları konusuna odaklanacaklarını açıkladı.

Genel Sekreter Brüksel’deki toplantının öncesinde gazetecilere açıklamalarda bulundu. NATO üyesi ülkeler geçen yıl savunma harcamalarını 10 milyar dolar artırdılar ancak hali hazırda 28 üyeden sadece 5’i gayri safi milli hasılasının %2’sini savunmaya ayırma hedefini tutturmuş durumda.

Amerika Başkanı Donald Trump da başkanlık seçimi kampanyası sırasında NATO üyelerini eleştirmiş ve kendilerine düşen payda savunma harcaması yapmadıklarını dile getirmişti. Trump sorumluluklarını yerine getirmeyenlerin yükünün Amerika tarafından karşılanmayacağını söyledi.

Trump görevi devraldıktan sonra NATO’yu desteklediğine dair açıklamalar yaptı ve bu çerçevede NATO Genel Sekreteri ile iki kez telefonla görüştü.

Genel Sekreter Stoltenberg bu telefon konuşmaları ile ilgili olarak “Başkan Trump iki görüşmede de savunma harcamaları yükünün paylaşılması konusunun önemine değindi ve yüzde 2’lik payı ayırmayan ülkelerin bir an önce bu hedefe ulaşması gerektiğini söyledi. Ben de bu konuda kendisi ile aynı fikirdeyim” dedi.

Amerika’nın yeni Savunma Bakanı Jim Mattis de NATO toplantısına katılmak üzere Brüksel’e gitti.

Genel Sekreter de Amerika Savunma Bakanı ile birlikte birçok konuyu görüşmek üzere beklediklerini bunlar arasında bütçe yükünün paylaşılması ve teröre karşı savaşta NATO’nun rolü gibi konular olduğunu söyledi.

NATO Genel Sekreteri, bazı üyelerin ekonomik zorluklarla mücadele ettiğini kaydetti ancak amaç, savunma harcamalarındaki kesintileri durdurmak ve nihai olarak hedefin tamamını karşılamak üzere düzenlemelere başlamak olduğunu söyledi.

NATO üyesi ülkelerin liderleri önümüzdeki aylarda biraraya gelecekler. Ancak Stoltenberg savunma harcamalarının artırılması amacıyla nasıl bir tonda açıklama ya da önerinin ortaya çıkacağının bu haftaki toplantının ardından görüleceğini söyledi.

NATO Genel Sekreteri ayrıca Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile yapacakları görüşmeyi beklediğini berlirterek “Özellikle bu gibi zorlu zamanlarda Rusya ile diplomatik diyalog kanallarının açık olmasına ihtiyacımız var” diye konuştu.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG