Erişilebilirlik

NATO Rusya'ya Karşı Ne Yapacak?


NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen
NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen

Rusya’nın Kırım’ı işgali üzerine gözler NATO’ya çevrildi. Uzmanlar Rusya’nın askeri müdahalesinin 28 üyeli ittifak için önemli bir uyarı olduğunu söylüyor

Georgetown Üniversitesi’nden NATO uzmanı Charles Kupchan NATO’nun Soğuk Savaş’ın sonundan bu yana yeni bir görev tanımlaması arayışında olduğunu kaydediyor.

Birkaç ay öncesine kadar insanların Afganistan görevi sonlandıktan sonra ittifakın yeni bir varoluş nedenine gereksinimi olacağını konuştuğunu söyleyen uzman, yeni gelişmelerin NATO’nun geleneksel kolektif güvenlik tanımına dönmesinin yolunu açtığını belirtiyor.

NATO ve Kolektif Güvenlik

NATO’nun kolektif güvenlik anlayışı herhangi bir üyeye saldırının tüm üyelere saldırı olarak algılanması anlamına geliyor.

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, NATO’nun doğudaki varlığının güçlendirildiğini, Polonya ve Romanya üzerinde AWACS keşif uçaklarının uçtuğunu söyledi. Rasmussen ayrıca Baltık hava sahasında devriye gezen savaş uçaklarının sayısını da iki kat arttırdıklarını belirtti.

Polonya ve Romanya, Ukrayna’nın hemen batısındaki NATO üyeleri. Rusya, Ukrayna sınırına binlerce asker yığmış durumda. Bazı uzmanlar bunun Rusya’nın Ukrayna’nın doğusunu işgal edeceği anlamına geldiğini düşünüyor.

Charles Kupchan, böyle bir durumda NATO’nun üye ülkeleri koruma çalışmalarını arttıracağını söylüyor.

Uzman, Rusya’nın yeni bir operasyona girişmesi durumunda NATO’nun doğu sınırındaki savunmasını kuvvetlendirebileceğini ve hatta Orta Avrupa ülkeleri NATO üyesi olduğu zaman Rusya’ya verilen, Orta Avrupa’ya yüksek sayıda NATO askeri konuşlandırılmayacağı yönündeki sözden de dönebileceğini belirtiyor.

Ancak Kupchan NATO’nun savaşa girmeyeceğini düşünüyor.

Kupchan’a göre Atlantik’in iki tarafındaki düşüncenin Ukrayna’da meydana gelenin Rusya’yla batı demokrasileri arasında bir savaşı haklı çıkaracak düzeyde olmadığı yönünde.

Rusya’nın Askeri Yetenekleri Sınırlı

Ohio Wesleyan Üniversitesi’nden NATO uzmanı Sean Kay de aynı görüşü paylaşıyor. Ancak Kay, Rusya’nın Ukrayna’nın doğusunu işgal etmesi durumunda zorlanacağını düşünüyor.

Kay’e göre Batı’nın Rus işgalini engellemek için yapabileceği çok şey yok. Ancak Rusya’nın askeri yetenekleri sınırlı. Kay, Rusya’nın Gürcistan Savaşı gibi operasyonları yapabileceğini çünkü o çatışmada iyi eğitimli entegre güçlerin ufak bir savaşı gerçekleştirdiğini belirtiyor. Ancak düşman bir bölgede uzun dönemli bir işgali gerçekleştirmek Ruslar için zor görünüyor.

NATO Rusya’yla İşbirliğini Askıya Aldı
Charles Kupchan Putin’in Ukrayna’ya girmesinin Pandora’nın kutusunu açmak anlamına geleceğini ve bunun sınırda bir iç savaşı başlatabileceğini söylüyor. Kupchan bunun Rusya için ikinci bir Afganistan’a dönüşebileceğini düşünüyor.

Rusya’nın Kırım’ı ilhak etmesi üzerine NATO Moskova’yla tüm sivil ve askeri işbirliğini askıya aldı. NATO yetkilileri Moskova ile ilişkilerin yeniden gözden geçirilmesinin Rusya’nın tavrına bağlı olduğunu söylüyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG