Erişilebilirlik

NATO, Libya’da Son Noktayı Koyuyor


NATO, Libya’da Son Noktayı Koyuyor
NATO, Libya’da Son Noktayı Koyuyor

Libya halkını Muammer Kaddafi rejimine karşı korumak için başlatılan Birleşmiş Koruyucu Operasyonu’nda sona gelindi. NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, İttifak’ın daimi temsilcilerinden oluşan Kuzey Atlantik Konseyi’nin, daha önce alınan kararı teyit ettiğini belirterek operasyonun 31 Ekim’de sonlandırılacağını söyledi.

Birleşmiş Koruyucu Operasyonu’nun NATO tarihinin en başarılı operasyonlarından biri olduğunun altını çizen Rasmussen, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi tarafından İttifak’a verilen görevin tüm boyutlarıyla ve tam anlamıyla yerine getirildiğini bildirdi.

Kaddafi’nin öldürülmesinden sonra Libya’dan gelen çağrılar, NATO’nun operasyonu en az bir ay daha sürdürmesi yönündeydi. Ancak NATO içinde yapılan değerlendirmeler sonucunda buna gerek görülmedi. Rasmussen, 31 Ekim’e kadar operasyonun normal seyrinde devam edeceğini ancak sonrasında tüm faaliyetlere son verileceğini açıkladı. NATO yetkilileri, sona erdirme sürecinin kademeli olarak yapılmayacağı ve belirlenen süre sonunda toptan bir şalter indirme durumu olacağının altını çiziyor.

Yedi ay süren operasyona 200’den fazla uçak ve 20 kadar gemi katıldı. Savaş uçaklarının 26 binden fazla sorti yaptığı operasyonda 6 binden fazla askeri hedef imha edildi. 18 ülkenin aktif katkı sağladığı operasyonun hava boyutunda NATO’dan sadece 8 ülke vurucu güç olarak rol üstlendi. Bunlar ABD, Fransa, İngiltere, Kanada, Belçika, İtalya, Danimarka ve Norveç oldu. NATO dışından ise Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar uçakları hedef vurma misyonu yüklendi. Silah ambargosu kapsamında Libya açıklarındaki yaklaşık 20 gemiyle yürütülen operasyonda 3100 gemi izlendi. Bu gemilerden 296’sında inceleme yapılırken 11 geminin Libya limanlarına yanaşmasına izin verilmedi.

Kriz döneminde operasyonun maliyeti de en çok tartışılan konulardan ve belki de Libya’dan gelen taleplere karşın uzatmaya gidilmemesindeki önemli etkenlerden birini oluşturdu. Operasyonun ABD’ye maliyeti 1 milyar 100 milyon dolar olarak hesaplanırken İngiltere için bu oranın 300 milyon sterlin, Fransa için ise 300 milyon euro tuttuğu tahmin ediliyor.

Rasmussen, istenmesi ve gerekmesi halinde NATO’nun yardım etmeye hazır olduğunun altını çizse de İttifak askerlerinin NATO şemsiyesi altında Libya’da görev yapması söz konusu olmayacak.


XS
SM
MD
LG