Erişilebilirlik

NATO IŞİD ile Mücadele Konusunda Devreye Giriyor


NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, NATO liderlerinin, istihbarat uçağı Awacs’ın, IŞİD ile mücadele konusunda Amerika liderliğindeki koalisyona destek vermede kullanılmasını onaylayacaklarını söyledi.

Stoltenberg ayrıca Varşova’daki NATO Zirvesi’nde, NATO’nun Akdeniz’deki yeni rolü konusunda uzlaşmaya varılacağını umduğunu da belirtti.

Avrupa Birliği, insan kaçakçılığını önlemek için Akdeniz’e gemilerini konuşlandırmış durumda.

NATO Genel Sekreteri, Cuma günü başlayacak ve 2 gün sürecek zirve öncesi Brüksel’de konuştu.

NATO yetkilileri Awacs uçaklarının, Türk ya da uluslararası hava sahasında uçacağını belirtti. Yetkililer, buna rağmen, uçakların, IŞİD’in Irak ve Suriye’de elinde bulundurduğu topraklarda istihbarat toplayabilecek kapasitede olduğunu kaydediyor.

Stoltenberg ayrıca NATO liderlerinin, Irak Ordusu’nun kapasitesini artırmak için Irak içinde eğitim programları yapılması konusunda uzlaşacağını da vurguladı. NATO, Irak Ordusu’nu Ürdün’de eğitiyordu.

Zirve, İngiltere’nin AB’den ayrılma kararının Avrupa’da yarattığı belirsizlik süreci içinde meydana gelecek. Zirveye Amerika Başkanı Barack Obama ile birlikte, NATO’ya üye diğer 27 ülkenin liderleri katılacak.

Stoltenberg, istifa edeceğini açıklayan İngiltere Başbakanı David Cameron’ın yerine kim geçerse geçsin, yeni başbakanın NATO’ya güçlü desteğini sürdürmeye devam edeceğine inandığını söyledi.

NATO Genel Sekreteri zirvede ayrıca, Polonya ve Baltık ülkelerine konuşlanması planlanan 4 bin kişilik güç ile ilgili kararın da alınacağını söyledi.

NATO liderleri ayrıca Romanya’da tugay kurulmasını da onaylayacak. NATO’nun Karadeniz Donanması kurması yönünde bazı liderlerin çağrıları olsa da, Stoltenberg Romanya’daki tugayın başlangıç olduğunu ve Varşova’da son bulmayacağını belirtiyor.

Stoltenberg, yıllar içinde miktarı düşen savunma harcamalarının ardından, NATO’nun Avrupalı üyeleriyle Kanada’nın savunma bütçelerini yüzde 3 artırarak 8 milyar dolara yükselttiğini kaydetti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG