Erişilebilirlik

NATO İmkan ve Yetenek Arayışında


NATO'ya üye ülkelerin savunma bakanları iki günlük bir toplantı için İttifak'ın Brüksel'deki karargahında biraraya geldi.
NATO'ya üye ülkelerin savunma bakanları iki günlük bir toplantı için İttifak'ın Brüksel'deki karargahında biraraya geldi.

NATO, ABD Savunma Bakanı Leon Panetta’nın son kez katılacağı toplantıda ittifakın olası tehditlere karşı koymak için ihtiyacı olan imkan ve yetenekleri görüşecek

Ana görevi müttefik ülkeleri ve bu ülkelerin vatandaşlarını korumak olan NATO, klasik formatın dışındaki tehditlere karşı etkili olabilmek için çalışmalarını sürdürüyor. Terörizmden korsanlığa, internet saldırılarından silahların yayılmasına kadar pek çok konu NATO’nun da mücadele etmek ve somut çözüm üretmek zorunda olduğu konu başlıkları arasında yer alıyor. Brüksel’de iki günlük bir toplantı için bir araya gelen NATO savunma bakanları bir yandan imkan ve yetenekleri güncel tutmanın yollarına kafa yorarken diğer yandan da ortak hareket kabiliyetinin geliştirilmesini masaya yatıracaklar.

Bu çerçevede toplantının dikkat çeken konu başlığını Bağlantılı Kuvvetler Girişimi (CFI) oluşturacak. CFI, NATO güçlerinin kazandıkları tecrübeyi muhafaza edebilmeleri, birlikte eğitim yapmaları ve ortak hareket edebilmeleri ilkelerine dayanıyor. Özellikle NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen’in üzerinde ısrarla durduğu “hükümetlerin kemer sıkma önlemler ile İttifak’ın imkan ve yeteneklerini yeterli düzeyde tutabilme çabası” arasındaki dengenin iyi şekilde sağlanmasının gerekliliği bu toplantının da vazgeçilmez konuları arasında yer alıyor.

NATO giderek farklılaşan tehditler karşısında güvenilir bir askeri güç olarak kalmak için yeterli sayıda ve modern imkana sahip olmak durumunda. Bu da büyük ölçüde üye ülkelerin savunma harcamalarını belli bir seviyede tutmalarını gerektiriyor. Her müttefik ülkenin bunu yaptığını söylemek ise oldukça zor. Gelinen aşamada artık geleneksel olarak da kabul edilebilecek ABD ile Avrupa arasındaki uçurumun giderek Avrupa kanadındaki ülkeler arasında da yerleşmeye başlaması acilen önlem almayı gerektiriyor.

Toplantı, ABD Savunma Bakanı Leon Panetta’nın da son NATO toplantısı olacak. Panetta’nın bu toplantıya katılması öngörülmüyordu ancak ABD Başkanı Barack Obama’nın Savunma Bakanı olarak önerdiği Chuck Hagel’in Senato’dan gerekli onmayı henüz alamaması bu katılımı zorunlu kıldı. NATO, ABD’nin yeni savunma bakanını atamasının yanı sıra başka bir isim daha bekliyor. Avrupa Müttefik Kuvvetler Komutanı (SACEUR) olarak atanan General John Allen’in görevden affını isteyip emekli olmayı tercih etmesi bu makama yeni bir isim atanması gerekliliğini doğurdu. NATO kaynakları atama sürecinin normal prosedür çerçevesinde gerçekleşeceği ve herhangi bir sorun yaşanmayacağı görüşündeler.

NATO’nun, 2014’te çekilmeyi planladığı Afganistan da savunma bakanlarının ele alacağı bir başka konuyu oluşturacak. 2014 sonrasında ABD ve NATO’nun bu ülkede üstleneceği role ilişkin tartışmalar halen sürüyor. Bu konudaki müzakerelerin son derece karmaşık olması nedeniyle zaman aldığı ve bugünden yarına sonuçlanmasının beklenmediği de NATO yetkililerinin altını çizdiği unsurlar arasında yer alıyor. NATO’nun bu konuda 2013 ortasında bir zirve düzenlemesi de gündeme gelebilir.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG