Erişilebilirlik

‘NATO Hayati Öneme Sahip’


Avrupa’ya son resmi ziyaretini yapan Başkan Barack Obama, Yunanistan’daki açıklamalarında, NATO’nun hayati önemde olduğunu söyledi. Yeni başkan seçilen Donald Trump, kampanyası boyunca NATO aleyhtarı açıklamalar yapmış; ittifaka üye ülkelerin maddi katkılarının yetersiz olduğundan şikayet etmişti.

Bugün Yunanistan’ın başkenti Atina’da konuşan Obama, NATO’nun, Amerika’da yönetim değişikliği olsa da “süreklilik” arzettiğini söyledi.

Ancak Obama da bugün Trump gibi NATO üyelerine savunma harcamalarını yükseltmeleri çağrısı yaptı. Obama, başkanlığı döneminde ve diğer Amerika başkanları da NATO üyelerinin maddi katkılarını artırmalarını istemişlerdi.

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’la ortak basın toplantısı düzenleyen Obama, Yunanistan’dan da övgüyle bahsetti. Obama, Yunanistan’ın savunma harcamalarında hedef rakamları aştığına işaret ederek, “Eğer Yunanistan bu çok zor zamanlarında NATO taahhütlerini yerine getirebilmişse, diğer üyeler de bunu yapabilmeli” dedi.

Başkan Barack Obama, dün yola çıkmadan önce Beyaz Saray’da yaptığı açıklamada, Trump’ın kendisine Amerika’nın temel stratejik ilişkilerinde değişikliğe gitmek niyetinde olmadığını açıkladığını da söyledi ve “Sizlere Trump’ın NATO ve Trans Atlantik ilişkilerine bağlı kalmak istediğinin mesajını iletebilirim,” dedi.

Avrupalı liderler, Trump’ın başkanlığı döneminde Amerika’nın nasıl bir yol izleyeceği konusunda endişeli görünüyor.

Trump’ın seçim sürecinde yaptığı konuşmalar, NATO’dan ayrı bir şekilde, bir Avrupa savunma gücü oluşturulması girişimlerine hız kazandırdı.

Pazartesi günü Brüksel’de biraraya gelen AB Savunma ve Dışişleri Bakanları da bu toplantıda Amerika’nın izolasyonist politikalar izlemeye başlaması olasılığı çerçevesinde acilen ortak bir AB savunma mekanizması oluşturulmasının gerekliliğine işaret ettiler.

Fransa Savunma Bakanı Jean-Yves Le Drian, “Avrupa kendi kendini savunabilmeli,” diyerek bunu açıkça dile getirdi.

Trump, kampanyası boyunca NATO’nun geçerliliğini ve işlevselliğini yitirdiğini söylemiş; Amerika’nın NATO taahhütlerini yerine getirmeyen, aidatlarını ödemeyen üyeleri otomatik olarak savunmayacağını söylemişti.

NATO’nun 5. Maddesi bir üyeye yapılan saldırıyı ittifaka yapılmış saldırı olarak görüyor ve karşılık verilmesini öngörüyor. Trump’ın açıklamalarıyla bu maddeyi hedef alması Avrupalı liderleri en fazla tedirgin eden konu oldu.

Başkan Barack Obama, Yunanistan ziyareti sırasında bu kaygıları gidermeye çalıştı. Yunanistan’ın içinde bulunduğu ekonomik krizi de değerlendiren Obama, bu ülkeye herhangi bir yardım önerisinde ise bulunmadı.

Obama yarın Almanya’ya geçecek, oradan da Peru’ya resmi bir ziyarette bulunacak.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG