Erişilebilirlik

NATO Füze Savunma Sistemini Onayladı


NATO Füze Savunma Sistemini Onayladı
NATO Füze Savunma Sistemini Onayladı

Portekiz’in başkenti Lizbon’da yapılan zirvenin birinci gününde onaylanan füze savunma sistemi NATO’nun yeni stratejik konseptinin en önemli unsurlarından

NATO liderleri tüm ittifakı kapsayacak bir füze savunma sistemi kurulması konusunda uzlaşmaya vardı. Portekiz’in başkenti Lizbon’da yapılan zirvenin birinci gününde onaylanan füze savunma sistemi NATO’nun yeni stratejik konseptinin en önemli unsurlarından.

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen NATO’nun yeni stratejik konsepti onaylamasını “tarihi bir an” olarak nitelendirdi. Belgede 28 üyeli askeri ittifakın 21’nci yüzyıldaki tehditlere nasıl karşılık vereceği belirtiliyor. Genel Sekreter Rasmussen 21’nci yüzyıldaki tehditleri şöyle sıraladı: küresel terörizm, balistik füzelerin yayılması, siber-güvenlik.

NATO liderleri Rusya’yla varılan START anlaşmasına da destek verdi. Başkan Barack Obama, START olarak bilinen Nükleer Silahların Azaltılması Anlaşması’nın Amerika’nın ulusal çıkarları açısından “hayati önem taşıdığını” söyledi.

Zirvede Başkan Obama’nın Afganistan’dan çekilme takvimini de açıklaması bekleniyor. Amerikan yönetimi Afganistan’daki askerlerin 2011 - 2014 yılları arasında aşamalı olarak çekilmesini öngörüyor. NATO zirvesinde müttefik ülkelerin, güvenlik sorumluluğunu Afganistan hükümetine devretme sürecinde uygulanacak plan üzerinde de anlaşması bekleniyor.

Zirveden önce Portekiz Cumhurbaşkanı Anibal Cavaco Silva’yla görüşen Obama, temasları sırasında Amerika - Avrupa Birliği ilişkiler üzerinde duracağını da söyledi.

NATO Üyelerinin Savunması ve Güvenliği için Stratejik Konsept belgesi - İngilizce

XS
SM
MD
LG