Erişilebilirlik

NATO'dan Türkiye'ye Dayanışma ve Destek Mesajı


NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg

NATO'ya üye ülkelerin temsilcileri, Suriye'nin İdlib bölgesinde 33 Türk askerinin hayatını kaybettiği saldırının ardından Türkiye'nin talebi üzerine olağanüstü toplandı. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg düzenlediği basın toplantısında, "Türkiye'ye hava desteği veriyoruz. Daha fazla destek için ne yapılabileceğini müttefik ülkeler değerlendiriyor" ifadelerini kullandı.

NATO'dan Türkiye'ye Dayanışma ve Destek Mesajı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:07:26 0:00

Türkiye'nin talebi üzerine NATO, ittifakın kurucu antlaşmasının dördüncü maddesi kapsamında istişare için olağanüstü toplandı. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, toplantının ardından düzenlediği basın toplantısında müttefik ülkelerin Türkiye'ye en derin taziye dileklerini ilettiklerini, müttefiklerin Türkiye'yle dayanışma gösterdiklerini ifade etti. Stoltenberg, "Türkiye değerli bir NATO müttefikidir. Gelişmelerden en fazla etkilenen NATO ülkesidir" dedi.

"Daha fazla destek için ne yapılabileceğine bakıyoruz"

Türkiye'nin talebi üzerine Washington Anlaşması 4'üncü maddesini işleterek Brüksel'de acil toplanan NATO üyeleri, Suriye rejimi ve Rusya'nın İdlib'deki saldırılarını kınadı. Sabah 10.30'da başlayan toplantı 12.00 civarında sona erdi.

Toplantının ardından kameraların karşısına geçen Genel Sekreter Stoltenberg, "İdlib'de Beşar Esat saldırıları ve bunun yarattığı insani dram devam ediyor. Taraflara, 2018'deki ateşkese acilen dönülmesi çağrısı yapıyoruz" dedi.​

"AWACS'larla destek veriyoruz"

NATO Genel Sekreteri, "Türkiye'ye farklı şekillerde hava savunma sistemleri dahil destek veriyoruz. Müttefikler daha fazla destek için ne yapılabileceğine bakıyor. Bu toplantının yapılması da Türkiye'ye açık bir destek" ifadelerini kullandı.

Gazetecilerin sorusu üzerine Stoltenberg, tüm müttefiklerin toplantıda "saldırıda yaşamını yitiren askerlerin ailelerine ve Türk halkına başsağlığı dilediğini ve Türkiye'nin yanında olamaya devam edeceklerini" söylediklerini aktardı.

Jens Stoltenberg, Türkiye'ye AWACS uçaklarıyla sağlanan desteğe atıfta bulundu. NATO olarak biz Türkiye'nin hava savunmalarını güçlendiriyoruz, AWACS'larla savunmaya destek oluyoruz. Müttefikler bu konuda daha fazla ne yapabilir, bunu değerlendiriyorlar" diye konuştu.

"Toplantı bile önemli bir destek göstergesi"

Bu açıklamanın Türkiye'nin beklentisinin gerisinde olduğunun hatırlatılması üzerine Stoltenberg, "Bu toplantının yapılması bile çok önemlidir. Bu bile bütün NATO üyelerinin Türkiye'ye desteğini göstermektedir. BM nezdindeki barışçıl çözüm çabalarına desteğimizi sürdürüyoruz. Suriye ve Rusya'ya da bu yöndeki çağrılarımızı yineliyoruz" ifadelerini kullandı.

NATO Antlaşması'nın 4'üncü maddesi, "Üyelerden birisinin toprak bütünlüğü, siyasi bağımsızlığı ya da güvenliğinin tehdit edildiğini düşünmesi durumunda, tüm müttefiklere danışma talebinde bulunabilmesini" öngörüyor.

Suriye ve Rusya'ya "uluslararası hukuka saygı" çağrısı

NATO Genel Sekreteri, Suriye'ye ve onun destekçisi Rusya'ya saldırıları durdurma ve uluslararası hukuka saygı gösterme çağrısında bulundu. Stoltenberg, "Suriye ve Rusya'ya Suriye iç savaşına barışçıl bir çözüm bulunması konusunda Birleşmiş Milletler liderliğinde yürütülen çabaların bir parçası olmaları çağrısı yapıyoruz." dedi.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG