Erişilebilirlik

NATO Doğudaki Varlığını Güçlendirecek mi?


Brüksel’deki iki günlük NATO Savunma Bakanları toplantısında konuşan Genel Sekreter Jens Stoltenberg, ittifakın Avrupa’nın doğusundaki varlığını güçlendirecek yönde kararlar almasını beklediğini söyledi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, ittifakın Doğu Avrupa’daki artan varlığının, herhangi bir saldırgan tarafa açık bir uyarı olduğunu söyledi. Genel Sekreter, Rusya’ya doğrudan atıfta bulunarak, “NATO, üyelerinden herhangi birine yapılan saldırıya ortak yanıt verecektir” dedi.

Brüksel’deki iki günlük NATO Savunma Bakanları toplantısının ilk gününün sonunda konuşan Jens Stoltenberg, NATO’nun savunma ve caydırıcılık gücünü modernize etme konusunda bir dizi ilke üzerinde uzlaşıldığını söyledi.

Stoltenberg, bu karar çerçevesinde NATO Savunma Bakanlarının ittifakın doğu bölümünde gücünü artırma kararı aldığını söyledi. NATO Genel Sekreteri, bunun çok uluslu olacağını, böylece bir müttefike saldırının bütün müttefiklere saldırı olarak algılanacağını ve bütün ittifakın karşılık vereceğini kaydetti.

Bu yeni stratejinin doğrudan Rusya’ya yönelik olduğu belirtiliyor.

Rusya’nın yaklaşık iki yıl önce Kırım’I işgal etmesinin ardından NATO’da Moskova’nın Polonya’yı ve Baltık devletlerini işgal edebileceği endişesi artmış durumda.

Rusya ise NATO’ya tepkili. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zakharova NATO’nun soğuk savaştan bu yana doğu sınırına Avrupa’daki en büyük askeri gücü yığmasını istikrarı bozacak etken olarak niteledi.

NATO Türkiye’nin yardım talebini değerlendiriyor

Brüksel’de biraraya gelen ittifakın savunma bakanları sığınmacılar konusunda Türkiye’nin yardım talebini de değerlendiriyor.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenbeg, Savunma Bakanlarının Türkiye’nin sığınmacıların Avrupa’ya akışını yavaşlatmak için istediği NATO yardımını değerlendirdiğini söyledi. Stoltenberg,d urumdan en fazla etkilenen müttefiklerle yakın temasta olduklarını belirtti. Genel Sekreter, tartışmalarla ilgili yarın daha fazla bilgiye sahip olmayı umduğunu da kaydetti.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG