Erişilebilirlik

NATO, Afganistan’da 8-12 Bin Asker Bırakacak


NATO savunma bakanları Brüksel'deki İttifak karargahında Afganistan'daki uluslararası güce destek veren ülkelerin bakanlarıyla görüştüler.
NATO savunma bakanları Brüksel'deki İttifak karargahında Afganistan'daki uluslararası güce destek veren ülkelerin bakanlarıyla görüştüler.

NATO üyesi ülkelerin savunma bakanlarını Brüksel’de bir araya getiren iki günlük toplantının son gününe 2014 sonrasında Afganistan’da bırakılacak asker sayısına ilişkin tartışma damga vurdu

NATO savunma bakanları toplantısının ikinci günün ana gündem maddesini Afganistan oluşturdu. Öne çıkan tartışma konusu ise 2014 sonrasında bu ülkede bırakılacak asker sayısı oldu. Bu konuda oldukça farklı açıklamalar yapılması karışıklık yarattıysa da Pentagon’un devreye girmesiyle resim netleşti.

Karışıklık yaşanmasına büyük ölçüde Alman Savunma Bakanı Thomas de Maiziere’in, ABD’nin Afganistan’da bırakacağı asker sayısının 8-12 bin düzeyinde olacağı yönündeki açıklaması neden oldu. Bu açıklamanın ardından Amerikan kaynakları devreye girerek ABD Başkanı Barack Obama’nın 2014’te güvenliğin Afgan güçlerine bırakılmasının ardında bu ülkede ne kadar Amerikan askeri bırakılacağı konusunda henüz karar vermediğini ve opsiyonları değerlendirmeyi sürdürdüğünü söylediler.

Pentagon Sözcüsü George Little da “8-12 bin rakamı NATO gücünün geneli için öngörülen bir sayı, Amerikan askerlerinin sayısı değil” diye konuştu. Amerikan tarafından gelen açıklamaların ardından Alman Savunma Bakanı da yanlış yönlendirme içerdiğini belirterek açıklamasını geri çekti.

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen de savunma bakanları toplantısının ardından yaptığı açıklamada 2014 sonrasında Afganistan’daki yeni NATO misyonunun asker sayısı konusunda henüz nihai bir karar alınmadığını söyledi. Rasmussen, ülkede kalacak NATO gücünün eğitim ve danışmanlık amaçlı olacağını belirtti.

NATO’nun çekilmesinin ardından finanse edilmesi öngörülen Afgan güçlerinin sayısı konusunda ise toplantının ilk gününde gündeme gelen 352 bin rakamı hâlâ en güçlü opsiyon olarak görülüyor.

Yeni ve gelişmekte olan tehditlere karşı hazırlık seviyesini üst düzeyde tutmak isteyen NATO, İttifak güçlerinin kazandıkları tecrübeyi muhafaza edebilmeleri, birlikte eğitim yapmaları ve ortak hareket edebilmeleri ilkelerine dayanan Bağlantılı Kuvvetler Girişimi’yle (CFI) bağlantılı olarak geniş kapsamlı tatbikatlar düzenleme kararı aldı. İlk büyük tatbikatın 2015’te yapılması öngörülüyor.

Bağlantılı Kuvvetler Girişimi’nin odağında özel kuvvetler destekli kara, hava ve deniz unsurlarını barındıran 13 bin kişilik NATO Mukabele Kuvveti (NRF) yer alacak.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG