Erişilebilirlik

NATO Afganistan’a Ek Birlik Yollama Hazırlığında


NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, ittifakın Afganistan’a 3 bin asker daha yollamaya hazırlandığını duyurdu. Bu askerlerin yarısının Amerika’dan diğerlerinin ise 28 NATO üyesi ülkeden gönderilmesi planlanıyor.

Jens Stoltenberg, Afganistan’da halihazırdaki NATO askerlerinin sayısının 13 bin civarında olduğunu, yeni gönderilecek birliklerle bu sayının 16 bine çıkmasının hedeflendiğini bildirdi.

Afganistan’a gidecek NATO askerlerinin savaş görevlerine katılmaması, Afganistan ordusuna eğitim vermesi, özel kuvvetlerini güçlendirmesi ve hava kuvvetlerini yeniden yapılandırması planlanıyor.

Üye ülkelerin Brüksel’de Çarşamba günü yapılacak NATO Savunma Bakanları Toplantısı’nda konuyu kesinleştirmesi bekleniyorAfganistan gazeteciler ve medya çalışanları için en tehlikeli ülkelerden biri olarak değerlendiriliyor. Taleban 2016’da ülkenin en büyük özel kanalı TOLO’nun yedi çalışanını öldürmüştü.

Afganistan’da televizyon kanalına saldırı

Afganistan’da Televizyon Kanalına Saldırı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:13 0:00

Bugün de bu saldırılara bir yenisi eklendi. Başkent Kabil’de özel bir televizyon kanalına düzenlenen silahlı ve bombalı saldırıda en az iki kişi öldü, 20’den fazla kişi de yaralandı.

Saldırıyı IŞİD üstlendi. Bir saldırganın üzerindeki bombayı patlatmasının ardından kaostan yararlanan diğer saldırganlar televizyon binasına girdi.

Kuşatma sırasında üç ayrı bomba sesi daha duyuldu. Afgan güvenlik güçleri birkaç saat içinde saldırganları etkisiz hale getirdi.

Taliban saldırıyla bağlantılı olabileceği iddialarını yalanladı.

Kanalın haber müdürü Abed Ehsas yaptığı açıklamada saldırganların el bombaları fırlattığını, en az bir güvenlik görevlisini öldürdüğünü ve birçoğunu da yaraladığını ifade etti.

Ehsas saldırının medyayı ve halkın sesini susturmak için yapıldığını söyledi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ise saldırıyı “kabul edilemez” olarak değerlendirdi.

BM: “Sivil ölümler arttı”

Öte yandan BM’nin Afganistan’daki Destek Misyonu da ülkede son iki yılda özellikle Şiiler’e ait camilere ve dini liderlere yönelik saldırıların ve sivil ölümlerin arttığına dikkat çekti.

BM, 2016’nın başından bu yana 260 kişinin saldırılarda yaşamını yitirdiğini 572 kadar kişinin de yaralandığını söyledi. Bu rakam önceki yılların neredeyse iki katı.

Geçen ay camilere düzenlenen iki intihar saldırısında en az 72 kişi öldü. Son dönemin en kanlı saldırısı ise Kabil’deki bir Şii camiine düzenlenen saldırı oldu, olayda 57 kişi hayatını kaybetti. Bu saldırının sorumluluğunu da IŞİD üstlendi.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG