Erişilebilirlik

NATO Afganistan'da Hastane Bombaladı


Afganistan’ın kuzeyindeki Kunduz’da düzenlenen bir hava saldırısında Sınır Tanımayan Doktorlar örgütü tarafından idare edilen hastanede en az 22 kişi öldü. Ölenler arasında örgütün dokuz üyesinin ve üç çocuğun bulunduğu bildirildi.

Sınır Tanımayan Doktorlar örgütü, Amerikalı ve Afgan askeri yetkililerin saldırıyla ilgili uyarılmasına rağmen hava bombardımanının yarım saat boyunca devam ettiğini bildirdi.

Amerikalı askeri yetkililer, sabah erken saatlerde bir hava saldırısı düzenlendiğini ve bir tıbbi tesiste sivil kayıplar yaşanmış olabileceğini bildirmişti.

Afganistan’daki Amerikan kuvvetlerinin sözcüsü Albay Brian Tribus, sabah yerel saatte “tehdit olarak algılanan bireylere yönelik” 2.15’te hava saldırısı düzenlendiğini söyledi. Tribus, hava saldırısında yakındaki bir tıbbi tesiste sivil kayıp yaşandığı ve bunun incelendiğini belirtti.

Amerika Savunma Bakanı Ashton Carter, ölenlerle ilgili olarak taziye dileklerinde bulundu ve soruşturmanın Afgan hükümetiyle birlikte sürdürüldüğünü açıkladı.

Paris merkezli Sınır Tanımayan Doktorlar örgütü “Kunduz’daki hastane personeli ve hastaların korkunç bir şekilde bombalanmasını en sert şekilde kınadıklarını” bildirdi. Açıklamada, hastanenin coğrafi koordinatlarının hem Afgan hem de Amerikalı yetkililere çok önceden verildiğinin altı çizildi.

Yetkililerden bir açıklama isteyen Sınır Tanımayan Doktorlar örgütü, bombardıman sırasında hastanede 105 hasta ve refakatçının bulunduğunu, örgüte bağlı olarak da 80 yabancı ve yerel personelin bulunduğunu vurguladı.

Uluslararası Kızılhaç Örgütü de saldırıyı sert dille kınadı. Örgütün açıklamasında tıbbi personelin ve sağlık çalışanlarının hedef alınmasının hiçbir şekil ve koşulda kabul edilemeyeceği vurgulandı.

Amerikan Hava Kuvvetleri’nin desteğini alan Afgan güçleri hafta başından bu yana Kunduz’u ele geçiren Taleban’la mücadele ediyordu. Afgan yetkililer, kenti geri almak için devam eden mücadelede en az 60 kişinin öldüğünü, 466 kişinin de yaralandığını bildirdi.

Afganistan Devlet Başkanı Eşref Gani, perşembe günü yaptığı açıklamada kenti Taleban’ın eline geçtikten üç gün sonra geri aldıklarını bildirmişti. Ancak çatışmalar, kentin bazı bölgelerini tutmaya devam eden Taleban militanlarıyla devam etti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG