Erişilebilirlik

Nations and Groups Promise $12 Billion to Fight AIDS, TB & Malaria


Nations and Groups Promise $12 Billion to Fight AIDS, TB & Malaria
Nations and Groups Promise $12 Billion to Fight AIDS, TB & Malaria

Yazıyı okuyun ve dinleyin. Sonra Alıştırmalar bölümündeki bağlantıları tıklayarak soruları cevaplayın


(Ses dosyasini indirmek için bu link'i sag tiklayip, menüden Kaydet maddesini seçiniz: MP3'ü indirmek için)

The Global Fund to Fight AIDS, Tuberculosis, and Malaria began in 2002. Recently, international donors gave almost $12 billion to the Global Fund to Fight AIDS, Tuberculosis (TB), and Malaria.

This is the largest donation the Global Fund has ever received.

Stefan Emblad of the Global Fund is pleased. These are difficult economic times. The donation is 20% higher than before, but the Fund needs a billion dollars more to fight these diseases.

The Global Fund is a partnership of public and private organizations. The Fund is the main source of money for programs to treat and prevent AIDS, tuberculosis, and malaria. Donations support programs in more than 140 countries.

Global Fund programs treat nearly three million people for AIDS. 143 million receive malaria drugs. Seven million people receive tuberculosis treatment. The Global Fund has saved over five million lives.

Stefan Emblad says they won’t be cutting funding to their programs.

The United States promised to give $4 billion over the next three years, the largest gift ever. The United States was the first donor to the fund and is the largest. France is second. Japan, Britain and Canada are in the top five.

--------------------------------

1. Vocabulary Skills:

Click on this exercise to improve your English vocabulary! Open

2. Main Idea:

Improve your English comprehension skills with this activity! Open

3. Facts:

Improve your English by learning the facts! Open

4. Listening Skills:

Click here to improve your English language listening skills! Open

5. Expand Your English Skills:

Expand your English language skills with this activity! Open

Bazı Ülke ve Örgütler AIDS, Verem ve Sıtmayla Mücadeleye 12 Milyar Dolar Bağışlayacak

AIDS, Verem ve Sıtmayla Mücadele Küresel Fonu 2002 yılında oluşturuldu. Kısa süre önce bazı ülke ve örgütler fona yaklaşık 12 milyar dolar tutarında bağış yaptı.

Bu, Küresel Fon’un şimdiye kadar aldığı en büyük bağış miktarı.

Küresel Fon’dan Stefan Emblad bu ekonomik darboğazda yapılan bağışın kendilerini çok memnun ettiğini söylüyor. Bağış, daha öncekilerden yüzde 20 daha fazla. Ancak Küresel Fon’un bu hastalıklarla mücadele etmek için bir milyar dolara daha ihtiyacı var.

Kamu ve özel kuruluşların işbirliğiyle oluşturulan Küresel Fon, AIDS, verem ve sıtma tedavisi ve bu hastalıkları önleme çalışmaları için gereken paranın ana kaynağını oluşturuyor. Fona yapılan bağışlar 140‘dan fazla ülkede yürütülen programları destekliyor.

Küresel Fon’un programları 3 milyon kişiye AIDS tedavisi sağlıyor. 143 milyon kişiye fondan sıtma ilaçları sağlanırken 7 milyon kişi verem tedavisi görüyor.

Küresel Fon şimdiye kadar 5 milyon kişinin hayatını kurtardı. Stefan Emblad programlara aktarılan fonlarda kesintiye gitmeyeceklerini söylüyor.

Amerika Küresel Fon’a önümüzdeki 3 yıl içinde 4 milyar dolar bağışlayacağı konusunda söz verdi. Bu, fonun şimdiye kadar alacağı en büyük bağış olacak. Fonun ilk ve en büyük bağış kaynağı olan Amerika’yı Fransa, Japonya, İngiltere ve Kanada izliyor.

XS
SM
MD
LG