Erişilebilirlik

Nate Fırtınası Orta Amerika’da En Az 20 Can Aldı


Önümüzdeki günlerde kasırgaya dönüşmesi beklenen ve ABD'ye doğru yaklaşan Nate tropik fırtınası, şimdiden Orta Amerika'da 20'den fazla kişinin ölümüne neden oldu.

Nikaragua Cumhurbaşkanı Yardımcısı Rosario Murillo binlerce kişinin tahliye edilmesine neden olan sel yüzünden en az 11 kişinin hayatını kaybettiğini, 7 kişininse kayıp olduğunu açıkladı.

Kosta Rika’da da acil durum yetkilileri şiddetli yağış nedeniyle ikisi çocuk 8 kişinin öldüğünü belirtti.

Honduras’taki acil durum yetkilileri, iki gencin nehirdeki akıntıya kapılarak boğulduğunu, El Salvador’daysa bir kişinin toprak kayması sonucu yaşamını yitirdiğini açıkladı.

Ulusal Kasırga Merkezi tarafından yapılan açıklamada, sistemin Meksika Körfezi üzerinde güçleneceğine dair tahminlere yer verilirken, bu hafta sonu kasırgaya dönüşmesi beklenen Nate’in Meksika Körfezi'nin kuzey kıyılarının bazı kısımlarında rüzgar, deniz seviyesinin yükselmesi ve aşırı yağış olarak etkili olacağı kaydedildi. Ancak merkeze göre bu etkilerin zamanlaması, yeri ve büyüklüğü konusunda açıklama yapmak için henüz erken.

Nate'in Pazar günü güneydoğu Louisiana ve Florida eyaletinin kuzey kısmını vurmadan önce erken saatlerde Meksika Körfezi'nin kuzey kıyılarına ulaşması bekleniyor.

New Orleans'ın doğusunda bulunan Louisiana kıyısındaki St. Bernard Parish sakinlerinden, Nate'e hazırlık kapsamında evlerini tahliye etmeleri istendi.

New Orleans ve Florida’daki 29 ilçede acil durum ilan edildi.

Nate tehlikesi giderek yaklaşırken Amerika’nın bazı bölgeleri ve o bölgelerdeki yerleşim birimleri daha önceki fırtınaların yaralarını sarmak için mücadele ediyor.

Maria Kasırgası

Bu arada Başkan Yardımcısı Mike Pence, Maria ve Irma kasırgalarının harap ettiği Virgin Adaları'ndaki St. Croix’a gitti.

Pence, kentteki hasarı tespit için havadan inceleme yapacak ve kötü hava koşulları nedeniyle yaşamları alt üst olan vatandaşlarla buluşacak.

Pence daha sonra Porto Riko'yu ziyaret ederek Maria'nın neden olduğu yıkımı inceleyecek. Yeniden yapılanma çalışmaları konusunda federal yetkililerden bilgi alacak Pence, halkla buluşacak ve bir ayine katılacak.

Perşembe günü, Florida'ya gelen bir grup Porto Rikolu, Pence’le görüştü. Naranjito'daki evini terkederek Orlando'ya giden Everlinda Burgos, Pence'e "San Juan'a değil benim yaşadığım iç kısımlara git " çağrısında bulundu.

Burgos, Pence'e, Başkan Donald Trump'ın hafta başında “başka bir bölgeye” gittiğini ancak Başkan Yardımcısı’nın “felaketin olduğu merkeze" gitmesi gerektiğini söyledi

Amerika’ya ait bir bölge olan Porto Riko 5’nci kategorideki Maria kasırgasının vurmasının üzerinden iki hafta geçmesine karşı hala felaketin yaralarını sarmaya çalışıyor.

Vali Ricardo Rossello, Porto Riko elektrik santralı müşterilerinin sadece yüzde 8,6'sının elektriğe kavuştuğunu, 1619 telekomünikasyon kulesinden sadece 365'inin onarıldığını, ancak sabit hatların yüzde 100 ‘ünün çalıştığını kaydetti.

Hükümetin beklentisi, bir ay içinde adanın dörtte birini ve Mart ayına kadar da 3.4 milyon insanın yaşadığı tüm adayı yeniden enerjiye kavuşturmak.

San Juan kenit bölgesinin yüzde 63,3'ü güvenli içme suyuna sahipken, adanın kuzeyinde sadece yüzde 14 ve batı bölgesindeyse yüzde 30'luk bir alan bu erişime sahip.

Vali yeniden yapılanma çabalarına ilişkin günlük haber brifinginde, adadaki benzin istasyonlarının yüzde 76'sının, süpermarketlerin de yüzde 70'inin açık olduğunu bildirdi.

İrma Kasırgası

Geçen ay İrma Kasırgası’nın yıkıma yol açtığı Florida’daki Key adaları, turizm sezonu için tekrar açıldı. Florida'nın güney ucuna uzanan yaklaşık 200 kilometrelik bu alan, Eylül'de 4’ncü kategori fırtınanın vurmasıyla kapanmıştı.

Turizmle ilgili işler bölgedeki işgücünün yaklaşık yüzde 50'sini oluşturuyor.

Bu arada Miami’de İrma Kasırgası’ndan kaçanlar için kullanılan 43 sığınma evi, Çarşamba günü kapatıldı.

Harvey Kasırgası

Bu arada Teksas Valisi Greg Abbott’ın da aralarında bulunduğu Teksaslı milletvekilleri, 4’ncü kategoride Teksas kıyılarını vurarak binlerce evi tahrip eden Harvey Kasırgası’nın yaralarını sarmak için 18,7 milyar dolarlık ilave bir kaynağı onaylaması için Kongre’ye çağrıda bulundu.

Söz konusu talep, Trump yönetiminin Kongre'ye, son kasırgaların ardından Porto Riko, Florida, Teksas ve Louisiana'ya afet yardımı için 29 milyar dolarlık bir bütçe teklifi göndermesinin bir gün sonrasına denk geldi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG