Erişilebilirlik

Nasrallah’tan Yeni İntifada Çağrısı


Trump tarafından açıklanan “Kudüs’ün İsrail’in başkenti olarak tanındığı” yönündeki karara tepkiler sürüyor. Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, televizyonda canlı yayınlanan bir konuşma yaparak bu karara sert tepki gösterdi ve “ABD’nin bütün yöntemler kullanılarak protesto edilmesi” çağrısında bulundu.

Hizbullah lideri Nasrallah, ABD Başkanı Donald Trump’ın kararını “ikinci Balfour Deklarasyonu**” olarak tanımladı. Nasrallah konuşmasında “İsrail’in kendi çıkarlarının herşeyden önce geldiğini ve uluslararası çözümlere ve girişimlere saygı göstermediğini” savunarak “İsrail, sınırlı sayıda yerleşim birimi inşa ediyordu ancak artık önü alınamaz şekilde inşa sürecine girdiğini göreceğiz” diye konuştu.

Nasrallah, “Kudüs’teki kutsal mekanların büyük tehlike olduğunu” belirterek, “El Aksa Mescidi tehlikede. Bir sabah uyandığımızda El Aksa’yı yıkılmış olarak bulursak şaşırtıcı olmaz” dedi.

“Filistin meselesinden Kudüs’ü çıkarırsanız geriye ne kalır?” diye soran Nasrallah, “Trump, Filistin dosyasının artık bittiğini söylüyor. Müzakereye inananlar Trump’ın sözlerini dikkate almalı. Bütün Filistinliler Doğu Kudüs’ün kendi devletlerinin başkenti olması gerektiği konusunda hemfikir ve bugün ABD anlaşmaların garantörü olmasına rağmen bu yaklaşımı reddediyor” diye konuştu.

“Trump’ın kararını protesto etme ve kınama” çağrısı yapan Nasrallah, “Arap ve İslam ülkelerinin de ABD elçilerine resmi kınama mektupları vermeleri gerektiğini” savundu. Nasrallah, “Arap ülkelerine İsrail ile olan bütün açık ve gizli ilişkilerini koparma ve İsrail ile bazı ülkeler arasındaki normalleştirme süreçlerini durdurma” çağrısı yaptı.

“Yeni bir Filistin intifadaya (ayaklanma)” çağıran Nasrallah, “Arap ve İslam ülkelerinin böylesi bir ayaklanmayı desteklemesini de istedi.

ABD’nin bu kararını protesto etmek üzere Beyrut’ta büyük bir protesto gösterisi çağrısında bulunan Nasrallah, “Bizler, tehdidi fırsata tehlikeyi zafere dönüştürebilecek bir milletiz. Mevcut durumu bir zafere dönüştürebilir ve düşmanımızı yenebiliriz” dedi.

*** Balfour Deklarasyonu, 2 Kasım 1917 tarihinde yayınlandı. Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı Arthur Balfour tarafından, İngiliz yatırımcı ve Siyonist liderlerden Lord Lionel Walter Rothschild’a hitaben yazılan bu mektupta, Yahudiler’in devlet kurma yolundaki hedeflerine Kraliyet hükümetinin verdiği destek dile getiriliyordu.

Arthur Balfour, mektubunda, “Kraliyet Hükümeti, Filistin’de Yahudiler için bir ülke kurulması fikrine sıcak bakmaktadır ve bu hedefe varılması için elinden gelen her türlü yardımı gösterecektir” diyordu. Yahudiler, bu mektubu bugünkü İsrail devletinin kuruluşunda önemli bir temel taşı olarak görürken, Filistinliler de bu bildirgeyi bugünkü zorlu şartlarının ana nedenlerinden biri olarak değerlendiriyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG