Erişilebilirlik

NASA'nın Mars Programının Geleceği Tartışılıyor


Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi NASA’ya ait Curiosity adlı insansız uzay aracı Ağustos ayında Mars’a inecek. Ancak NASA’nın kızıl gezegene 2030 yılına kadar insan gönderme planı eski NASA astronotları ve yöneticileri de dahil çok sayıda kişinin eleştiri oklarına hedef oluyor. Bazıları, Mars’a insan gönderme planının hiçbir zaman gerçekleşmeyeceğini söylüyor, bazılarıysa böyle bir projenin uygulanmaması gerektiğini savunuyor.

Yarım yüzyıl önce Ay’a astronot gönderen NASA, son 30 yıldır uzay dolmuşlarını Dünya yörüngesine yakın seferlerde kullandı.

NASA’nın altın yıllarına tanık olan yetkililerden Johnson Uzay Merkezi eski başkanı Chris Kraft, Mars’a astronot gönderme planını sert biçimde eleştiriyor: ”Çok saçma bir plan, gerçekleştirilmesi imkansız.”

Kraft, böylesine iddialı bir amaca ulaşmak için önce Ay üzerinde üs kurmak gibi ön aşamaların planlanması gerektiği görüşünde: ”Ay’a nasıl geri gidebileceğimizi biliyoruz, bu mantıklı bir proje. Günümüzün olanaklarıyla gerçekleştirilmesi mümkün.”

NASA’nın Constellation programı, birçok uzmanın da onayını alan Başkan Obama tarafından 2010 yılında iptal edilmişti.

Constellation programının iptal edilmesini eleştirenlerden biri New York’taki Hayden Rasathanesi’nin yöneticisi Neil deGrasse Tyson, "Ay’a zaten gittik, neden tekrar gidelim?’ mantığını anlıyorum ancak Ay’a 40 yıldır gitmediğimiz gerçeğini unutmamamız gerekiyor,” şeklinde konuşuyor.

Tyson mevcut Mars planının açık olmadığı görüşünde: ”Gerçek dünyada yönümüzü kaybettik. Kağıt üzerinde mantıklı görünen herşey gerçek dünyada da mantıklı olacak diye birşey yok.”

Rice Üniversitesi Uzay Enstitüsü Başkanı David Alexander NASA’nın içine düştüğü zor durumdan, mali fonları sıkı şekilde denetleyen siyasetçileri sorumlu tutuyor: ”Birçokları NASA’yı plan yapmamakla suçluyor. Aslında NASA’nın Kongre’nin ya da eski yönetimlerin talimatları üzerine oluşturduğu birçok planı var.”

NASA yetkililerinden Lori Garver’a göre, Kongre’de uzay araştırmalarını destekleyen çok sayıda siyasetçi var: ”Kongre NASA’nın istikrarlı bir bütçeye kavuşması için büyük destek veriyor.”

Garver Kongre’nin NASA’nın Mars’a insan göndermek için gerekli teknoloji ve diğer sistemleri geliştirmesi için fon sağlayacağına inandığını söylüyor: ”Mars’a insan gönderme planına yatırım yapabilecek noktaya geliyoruz. Artık bu konuda gerçekçi bir şekilde konuşmaya başladık.”

David Alaxander, herşeyden önce NASA yöneticileri ve liderlerin bazı temel sorulara yanıt vermesi gerektiğini söylüyor: ”Programı eleştirenlerin çoğu, ‘Neden? Nereye gidiyoruz? Mars’ta ne yapacağız? Geliştirdiğimiz bu büyük proje ne işe yarayacak?’ gibi sorular soruyor.”

Bütçe açığı ve borç sorunuyla başa çıkmaya, kritik önemdeki federal programları nasıl sürdüreceğini düşünmeye çalışan Kongre’nin bir başka gezegene yolculuk planına fon ayırmama olasılığı yüksek.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG