Erişilebilirlik

NASA'nın Gizemli Kara Delikleri İnceleyecek Teleskopu Uzay'da


Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi NASA, bilimadamlarına göre her galaksinin içinde yer alan gizemli kara delikleri inceleyecek bir teleskobu uzaya gönderdi. İşte NASA’nın NuSTAR olarak bilinen teleskobu.

Kara deliklerin yerçekimsel gücü o kadar büyük ki ışığı bile emiyor.

Gazlar, toz ve yıldızlar kara deliklerin içine çekilirken madde hız kazanıp ısınıyor, x ışınları yaymaya başlıyor.

NASA’nın uzay fiziği bölümü başkanı Paul Hertz, ”Yıldızlar ve kara delikler tıpta kullanılan röntgen ışınlarından yayıyorlar. Bu ışınları dünyanın yüzeyinden tespit edemiyoruz. NuSTAR teleskobu bu ışınları kendi dijital kamerasına odaklayacak ve resimleri dünyaya gönderecek,” şeklinde konuşuyor.

Uzmanlar NuSTAR’ın kısa bir süre sonra uzaydan veri toplamaya başlayacağını söylüyor.

Veriler başta NuSTAR araştırmacılarından Fiona Harrison olmak üzere tüm dünyadan uzmanlarca değerlendirilecek: ”Yüksek enerjili röntgen ışınlarına odaklanan ilk teleskop olan NuSTAR evrene yepyeni bir pencere açacak. Çektiği fotoğraflar daha önceki teleskopların çektiklerinden 10 kat daha net ve 100 kat daha hassas olacak.”

Bu fotoğraf evrendeki yüzlerce kara deliğin ışıldayışını gösteriyor. NASA, bu görüntünün, mevcut teleskopların çektiği en iyi görüntü olduğunu söylüyor. Bu simülasyon ise NuSTAR’ın faaliyete geçtikten sonra çekeceği fotoğrafların nasıl olacağını gösteriyor.

NuSTAR’ın uzayda ilk olarak teleskobun aynalarını algılayıcılardan ayıran 10 metrelik direği açılacak. Böylece net fotoğraflar alabilmek için gerekli mesafe sağlanacak.

Teleskop toz ve gaz perdesinin arkasında gizli olan kara delikleri arayıp bulacak, kara deliklerin ne kadar hızla döndüğünü belirleyecek.

NASA’dan Paul Hertz, ”Uzayda hiç beklenmedik keşifler yapacağız. Böylece hiç aklımıza gelmeyen soruları sorup cevaplarını alabileceğiz," şeklinde konuşuyor.

NuSTAR’ın amaçlarından biri de evrendeki patlamış yıldızların ve kara deliklerin sayısını belirlemek.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG