Erişilebilirlik

NASA’dan Ay ve Mars’a İnsanlı Uçuş İçin Önemli Adım


Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi NASA, bugüne kadarki en ileri teknolojiye sahip uzay kapsülü Orion’u tanıttı. Florida eyaletindeki Kennedy Uzay Merkezi’ne getirilen iskelet halindeki kapsülün, bir uzay aracına dönüştürülmesi ve ilk insansız uçuşunu 2014’te yapması planlanıyor.

Orta vadedeki hedef ise Orion uzay aracının insanları asteroidlere ve 2025’e kadar da Ay’a taşımak. Son olarak da insanlı Mars yolculuğu yapmak.

NASA, Orion’la, 2011’de tamamen sona erdirdiği uzay dolmuşu operasyonlarını bir başka aşamaya taşımayı planlıyor.

İlk Uçuş İnsansız

​İlk uçuş için planlanan tarih 2014. Uçuş sayesinde dünyadan yaklaşık 5600 kilometre uzaklaşacak olan Orion, böylece Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan 15 kat daha yükseğe çıkmış olacak. Uçuşta Orion’un aşırı sıcaklık değişikliklerine ve basınca dayanıklılığı da denenecek. Dünya yörüngesinde iki kez dönerek geri gelecek olan Orion, uçuşu insansız gerçekleştirilecek.

NASA’nın fotoğraflarını yayınladığı Orion şimdilik aslında bir iskeletten ibaret. Bilgisayarlar ve sıcaklık kalkanı gibi eklemelerle tamamlanması gerekiyor. İlk uçuşunu dijital kabin göstergeleri, pilot koltukları ya da tuvalet gibi ayrıntılar olmadan gerçekleştirecek olan Orion’a, bütün bu ayrıntılar test uçuşundan sonra eklenecek.

NASA’nın yeni nesil uzay kapsüllerine bağladığı umudu Orion’u tanıtan Kennedy Uzay Merkezi Direktörü Robert Cabana’nın cümlelerinden de anlamak mümkün. Cabana, Orion için, “İşte gelecek bu” diyor.


STÜDYO VOA

ABD Anayasa Mahkemesi Trump’ın dokunulmazlık iddialarını görüşüyor – 25 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG