Erişilebilirlik

NASA Mars'ta Su Buldu


Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi NASA’dan uzmanlar, Mars’ta yaz aylarında sıvı halde tuzlu su bulunduğunu açıkladı. Mars yüzeyindeki vadilerde akan tuzlu su bulunması, kızıl gezegenin yaşama elverişli şartlar barındırdığının bir kanıtı olabilir.

Bilim adamları uzun zamandır Mars’ta bir zamanlar su bulunduğu, ancak iklim değişikliği nedeniyle suyun yok olduğu ve gezegenin kuraklaştığını düşünüyordu. Uzmanlar şimdi Mars’ta tahmin ettiklerinden daha çok su bulunduğuna dair kanıt elde ettiklerini söylüyor.

NASA’nın Gezegen Bilimi Bölümü Direktörü Jim Green, ”Mars yüzeyinde gezinen araçlarımız havanın tahminimizden daha nemli olduğunu ortaya çıkardı. Mars toprağının ıslak olduğunu öğrendik,” diye konuştu.

Mars yüzeyindeki yamaçlarda artarak ve azalarak görülen izler birkaç yıldır yakından takip ediliyor. NASA’nın Mars yüzeyindeki araçlarının topladığı verilerin kapsamlı analizi, yaz aylarında ortaya çıkan koyu renkli izlerin akarsu olduğunu ortaya koyuyor.

Mars Keşif Birimi’nden Michael Meyer,”Suyun nereden geldiğini bilmiyoruz. Yüzeyin altında daha büyük su kaynakları bulunması mümkün. Bir sonraki adım, suyun kaynağını ortaya çıkarmak,”diyerek için araştırmalara devam edeceklerini açıkladı.

Bu ve bunun gibi soruların yanıtları, NASA’nın bir sonraki Mars aracının Mars yüzeyinden yaklaşık beş yıl içinde getireceği numunelerde saklı. Mars’ta su bulunması, gezegende canlı organizmalar bulunduğunun işareti olabilir.

NASA’nın Bilim Birimi Başkanı John Grunsfeld da roket yakıtı elde edilen elementlerin hidrojen ve oksijen olduğunu söyledi ve suyu oluşturan bu elementlerin roket yakıtı yapımında kullanılarak gelecekteki uzay seyahatlerini bile hızlandırabileceği konusunda ipucu verdi.

NASA’nın bu açıklamayı bu yılın en iddialı filmlerinden ”The Martian,” ”Marslı”nın vizyona girmesinden birkaç gün önce yapmasıysa dikkat çekici. Yönetmenliğini Ridley Scott’un yaptığı, Matt Damon’un Mars’ta mahsur kalan bir astronotu canlandırdığı film, Mars’a olan ilgiyi daha da arttıracağa benziyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG