Erişilebilirlik

NASA Güneş Atmosferine Uzay Mekiği Yollayacak


Amerika Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) gelecek yıl doğrudan güneş atmosferine bir uzay mekiği göndereceğini açıkladı.

NASA bu planı Chicago Üniversitesi’nde Parker Güneş İnsansız Uzay Mekiği’ne ismini veren astrofizikçi Eugene Parker onuruna düzenlenen törende duyurdu.

Sözkonusu uzay mekiği güneş sistemindeki bilgileri toplayacak ve uzay-hava olaylarının Dünya’yı nasıl etkilediğine dair fikir verecek.

Güneş yüzeyinin 4 milyon millik yörüngesinde dönecek ve güneşe şu ana kadar gönderilen uzay mekiklerinden 8 kat daha yakın olacak.

NASA Proje Sorumlusu Nicola Fox, “Parker Güneş İnsansız Uzay Mekiği, 60 yıldan uzun süredir bizi şaşırtan güneş sistemi bilimine dair soruları cevaplayacak” diyor.

“Fox, uzay mekiğinin Güneş etrafındaki halkanın neden yüzeyinden çok daha sıcak olduğunu bulmak dahil bu yıldızla ilgili bir çok gizemi çözecek teknik donanıma sahip olduğunu da söylüyor.

Parker şimdilerde “güneş rüzgarı” üzerine çalışan ilk bilimadamı ve araştırmaları diğer bilimadamlarının yıldızların yörüngelerindeki diğer dünyalarla etkileşimini anlama şeklini değiştirdi.

Güneş rüzgarları güneşin yaydığı gazlardan oluşuyor. Bu rüzgarlar saatte 1,6 milyon kilometre hızla Dünya’nın etrafında esiyor ve bilimadamları gezegene ciddi zarar verebilme yetisi olduğuna inanıyor.

Güneş’e en yakın olduğu noktada uzay mekiğinin, 12 santimetre kalınlığındaki güneş kalkanlarının bin 300 dereceye dayanıklı olması gerekiyor.

Uzay mekiğinin Ağustos 2018’de çıkacağı yolculuğun, Haziran 2025’e kadar sürmesi planlanıyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG