Erişilebilirlik

"NSA Schröder ve Kohl'u da Dinledi"


Başbakan Angela Merkel ile başta eski Başbakan Gerhard Schröder olmak üzere çok sayıda Alman siyasetçinin telefonlarının Amerikan Ulusal Güvenlik Dairesi (NSA) tarafından dinlendiğinin ortaya çıkmasıyla, iki yıldır gündemde olan skandalın boyutu daha da büyüdü.

Konuyla ilgili Bild gazetesinde çıkan habere göre, NSA sadece Angela Merkel’i değil, 1982-1998 arasında başbakanlık görevinde bulunan Helmut Kohl ve 1998-2005 yılları arasında bu görevi yapan SPD’li Gerhard Schröder’i de dinledi. Kaynak olarak Amerikan gizli servisinde çalışanları gösteren Bild, NSA’in Schröder’i başbakanlıktan ayrıldıktan sonra da dinlemeyi sürdürdüğünü, hatta dinlemenin daha da genişletildiğini öne sürüyor. Haberde Schröder’in Rusya Devlet Bakanı Putin ile olan sıkı ilişkisi ve Rus enerji devi Gazprom’daki danışmanlık görevi nedeniyle NSA tarafından çok yakın takipe alındığı belirtiliyor. Haberde NSA’in Schröder üzerinden Putin ile ilgili ayrıntılı bilgilere ulaştığı vurgulanıyor.

NSA’in eski sistem analisti Edward Snowden’in bundan bir süre önce açıkladığı belgelerde ise, Schröder’in ABD’nın Irak Savaşı için yaptığı hazırlığa karşı eleştirisel tutum sergilediği için 2003 yılından itibaren NSA tarafından dinlendiği iddia edilmişti. Schröder, “O dönemde ABD gizli servisleri tarafından dinlendiğim aklıma gelmezdi. Şimdi bu beni şaşırtmıyor,” değerlendirmesini yapmıştı.

Başbakan Merkel’in cep telefonunun NSA tarafından dinlendiğinin Ekim 2013’de ortaya çıkmasından sonra, Almanya ile ABD arasındaki ilişkiler gerilmiş, Merkel “Dostların birbirini dinlemesi kabul edilemez”, şeklinde bir açıklamada bulunmuştu. Konu Başkan Obama ile Merkel arasında yapılan görüşmelerden sonra bir süre gündemden inerken, Federal Başsavcılık geçen 12 Haziran’da NSA’in Merkel’in cep telefonunu dinlediği yönündeki iddia hakkında açılan davada takipsizlik kararı vermişti. Ancak Wikileaks sayfasında iki hafta önce NSA’in uzun yıllardan bu yana çeşitli bakanların yanı sıra Berlin’deki üst düzey bürokratları dinlediği öne sürülmüş, bunun üzerine ABD’nin Berlin Büyükelçisi John B. Emerson Başbakanlığa çağrılmıştı.

Belgelerde, üst düzey Alman yetkililerine ait 125 telefon numarası yer alıyor. NSA'in telefon dinlemelerinde özellikle Almanya'nın para ve ticaret politikasına odaklandığı ifade edilirken, listede yer alan telefon numaralarından yaklaşık 24’nün Başbakan Angela Merkel’in çevresinde bulunan kişilerin güncel telefon numaraları olması nedeniyle, NSA’nin dinlemeleri sürdürdüğünden yola çıkılıyor. Yeni belgelerden ve eski Başbakan Schröder ile ilgili iddialardan sonra Alman hükümetinin ABD’ye nasıl bir tavır alacağı merakla bekleniyor.

Geçen Mayıs ayında Alman hükümeti ABD yönetiminden, NSA'ye aktarılan bilgilerin nerede ve ne amaçla kullanıldığına dair açıklama yapmasını istemiş, Washinton ise söz konusu listelerin Almanya'ya teslim edilmesinin şu an için mümkün olmadığını bildirmişti.

STÜDYO VOA

ABD Anayasa Mahkemesi Trump’ın dokunulmazlık iddialarını görüşüyor – 25 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG