Erişilebilirlik

Nakitsiz Hayat Mümkün mü?


Nakitsiz Hayat Mümkün mü?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:15 0:00

Nakit, günlük hayattaki yerini sürdürse de dünyanın en büyük bilişim ve finans şirketleri nakit paranın yerini, elektronik ödeme sistemlerinin alması için çalışıyor. İsveç bu konuda öncü. Ülkedeki tüm işlemlerin %85 ila %90’lık bir bölümü elektronik olarak yapılıyor. Amerika’nın Sesi’nden Bernard Shusman, değişimin kolay olmadığını ve nakit kullanımına son verilmesine ciddi bir muhalefet olduğunu söylüyor.

Herhangi bir alışveriş için kullandığınız nakit para, tüm dünyada işlevini kaybediyor olabilir mi?

Mastercard İnovasyon Grubu’ndan John Sheldon’a göre nakitsiz topluma geçiş dünyada her geçen gün daha fazla taraftar kazanıyor, özellikle de Afrika’da.

Sheldon, “Afrika, bu büyük sıçramayı yapacak fırsatlara sahip. Aynı şekilde, Latin Amerika, Güneydoğu Asya ve Kuzey Amerika da elektronik ödeme sistemine geçebilecek altyapıya sahip” diyor.

Kredi kart şirketleri Nijerya ve Güney Afrika’da, elektronik ödemelerde dolandırıcılığı önlemek için yeni teknolojiler üzerinde çalışıyor.

Sheldon, “Bu alışverişi yüzümün resmiyle onaylıyorum. Beni tanıyor, şifremi buluyor. Böylece benim burada olduğum, hayatta olduğum ve bu işlemi yapabileceğim onaylanmış oluyor” diyor.

Her ülkede nakit para basılmaya devam ediliyor. Ancak Cornell Üniversitesi Profesörü Robert Hockett nakitsiz işlemlerin birçok ülkede gereksinim olduğunu söylüyor: “Banka bulmak zor oluyor. Kurumlara ulaşmak zor. Yani bankaya para yatırmak, bankacılara ulaşmak güç. Bu nedenle bankanızı bir nevi cebinizde taşımak avantajlı hale geliyor. Cep telefonuyla bunu yapabiliyorsunuz.”

New York’lu banka yöneticisi Scott Shay, nakdin tamamen yok olduğu bir dünyaya güvenmiyor: “Nakdin olmadığı ve her işlemin gözlem altında olacağı bir döneme geldiğimizde bu, endişe verici olacak. Her şey kontrol altına alınacak.”

Peki kamuoyu elektronik işlemlerle ilgili olarak ne düşünüyor? Bahreyn’li turist Hüda Elzira orta yoldan yana: “Belki elektronik ödemeler internette bazı şeyler için iyi. Küreselleşme için iyi. Internet üzerinden farklı ülkelerden farklı şeyler alabiliyorsunuz. Elektronik işlemler bu açıdan iyi. Ama bence günlük hayatta elinizde nakit olması yararlı oluyor.”

Uzmanlara göre nakit kullanımı ülkelere çok büyük bir masraf yaratıyor. Para basmak, güvenlik ve nakdin dağıtımı zahmetli bir iş. Ancak nakit kullanımının son derece düştüğü İsveç’te bile halkın üçte ikisi nakit kullanmanın bir hak olduğunu düşünüyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG