Erişilebilirlik

Nabi Avcı: 'Suriyeli Çocuklar İçin Valiler Devrede'


Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı Amerika'nın Sesi Ankara muhabiri Yıldız Yazıcıoğlu'nun sorularını yanıtlarken
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı Amerika'nın Sesi Ankara muhabiri Yıldız Yazıcıoğlu'nun sorularını yanıtlarken

Türkiye’de Suriyeli çocuklara ilişkin gelecek endişesini vurgulayan İnsan Hakları İzleme Örgütü raporunu değerlendiren Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, valiliklerle koordinasyon halinde Suriyeli çocukların okula gitmeleri için çalışmalar yürütüldüğünü açıkladı.

Geçtiğimiz günlerde İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün (HRW) “Türkiye’deki Suriyeli Mülteci Çocukları için Eğitimdeki Sıkıntılar” başlıklı raporu, 700 bin çocuktan 400 binin okul dışı kaldığı bilgisini kamuoyuna duyurmuştu. Raporda, bu çocukların eğitimsiz kaldığı takdirde “kayıp kuşak” olacakları ve bunun sadece çocuklar değil Türkiye’nin geleceği açısından da sıkıntılı olacağı vurgulanmıştı.

Milli Eğitim Bakanı Avcı, AKP Eskişehir Milletvekili olarak seçilmesi sonrasında bugün TBMM’deki kayıt işlemlerini gerçekleştirdiği sırada, Amerika’nın Sesi’nin Suriyeli çocuklara ilişkin sorularını yanıtladı.

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'yla söyleşi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:32 0:00

Avrupa’ya sitem

İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün söz konusu raporuyla ilgili olarak yayınlanan haberlerde sadece Türkiye’nin eleştirildiği ve suçlandığı bilgisine yer verildiğini kaydeden Bakan Avcı, bunun gerçeği yansıtmadığını ve bunun, Türkiye’nin Suriyeli çocuklar için harcadığı çabayı görmezden gelmek anlamına geldiğini vurguladı.

Raporda Türkiye’nin yaptıklarına teşekkür ifadeleri bulunduğunu anımsatan Avcı, ülkeyi eleştirmekten öte, var olan durumu belirterek neler yapıldığının anlatıldığını kaydetti. Avcı, “Türkiye gerçekten teşekkürü hak eden işler yapmıştır. Suriye’den gelen 65 bin çocuğa kendi okullarımızda, programlarımız çerçevesinde eğitim veriyoruz. 85 bin çocuğa kamplarda kurulmuş özel eğitim merkezlerinde eğitim veriyoruz. Bunun dışında belediyelerde ve yerel sivil toplum kuruluşlarıyla eğitim sunuluyor. Eğitim verdiğimiz çocuk sayısı 300 bine yaklaşmış durumda. Bu sayı, bütün Avrupa’nın aldığı çoluk çocuk aldığı mülteci sayısından çok fazladır. Dolayısıyla Türkiye teşekkürü hak ediyor” dedi. Avcı, gelecek yıl bu sayıyı arttırmış olacaklarının da altını çizdi.

Milli Eğitim Bakanlığı olarak Başbakanlık’a bağlı AFAD gibi kamu kurumlarınca verilen desteğe de teşekkür ettiklerini kaydeden Avcı, Türkiye’nin sadece Suriyeli çocuklara eğitim alanında değil sağlık hizmetlerinde bütün dünyaya örnek olacak şekilde olanaklar sunduğunu da dile getirdi.

“Peki daha yapılacak hizmet yok mu, var tabii” diyen Avcı, sokaklarda dilencilik yaptığı gözlemlenen Suriyeli çocuklar meselesini de yorumladı. Avcı, “Bazı aileler çocuklarını okula göndermek yerine bu tür işlerde çalıştırarak aileye ek gelir elde edebileceklerini düşünüyorlar. Biz valilerimizle koordinasyon halinde çocuklarımızı sokaklardan topluyoruz. Valiliklerimiz bu çocuklara da eğitim verilmesi için pilot çalışmalar yürütüyor. Herhangi bir şekilde yasa dışı çalıştırılan ya da farklı işler yaptırılan çocukları topluyoruz” diye konuştu.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG