Erişilebilirlik

Asya'da Mülteci Sorunu Büyüyor


Asya'da Mülteci Sorunu Büyüyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:53 0:00

Birleşmiş Milletler Mülteciler Dairesi ve insan hakları örgütleri, Güneydoğu Asya ülkelerine, Andaman Denizi ve Hint Okyanusu’ndaki Malaka Boğazı’nda teknelerde bekleyen Myanmar ve Bangladeşli binlerce mülteciye kapılarını açma çağrısında bulunuyor. Geçen hafta yaklaşık 2 bin kişi Endonezya ve Malezya’ya ya yüzerek ulaşmış, ya da sahil güvenlik birimlerince kurtarılmıştı.

Teknelerdeki çok sayıda yorgun kadın, erkek ve çocuk, Endonezya, Malezya ve Tayland açıklarında karaya çıkabilme umuduyla bekliyor. Bu ülkeler havadan gıda ve su yardımı yapsa da mültecileri topraklarına almamakta kararlı görünüyor.

Tayland Başbakanı General Prayuth Chan-Ocha, yasal işlemler sürerken bu mültecilere kalacak yer bulunması gerektiğini söyledi. Chan-Ocha ayrıca, Bu sadece geçici bir çözüm olur, 10 veya 20 yıllık kalıcı barınak sağlayamayız. Bölgeyi terk etmelerini ya da onları başka ülkelerin kabul etmesini bekliyoruz.

Göçmenlerin çoğu, eski adı Burma olan Myanmar’dan gelen, vatansız Rohingya Müslümanları. Göçmen Muhammet Hüseyin, ”Myanmar’da Budist çoğunluk var, oraya geri dönemeyiz. Bize en uygun ülkeler, nüfusunun çoğunluğu Müslüman olan Malezya ya da Endonezya. Malezya’ya girmek istedik ama almadılar. Endonezya’da kalacağız. Tek isteğimiz yaşamak” dedi.

Ancak Endonezya da mültecileri kabul etmiyor. Tayland insan kaçakçılarına karşı operasyon yaptı. Bu yüzden mültecilerin çoğu denizde yorgun, hasta, aç, susuz bekliyor. Mültecilerin birçoğuysa boğularak öldü.

Birleşmiş Milletler, denizde eşgüdümlü arama-kurtarma operasyonu düzenlenmesi çağrısında bulundu. BM sözcüzü Stephane Dujarric, Genel Sekreter Ban Ki Moon’un denizde kurtarma çalışmalarına başlanması, mültecilerin reddedilmemesi, sınır ve limanların açık tutulması ve mültecilerin karaya zamanında çıkarılması için hükümetlere çağrıda bulunduğunu bildirdi.

Amerika da mültecilerin kurtarılması için Asya ülkelerine seslendi. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Jeff Rathke, eşgüdümlü ve uluslararası çabalarla çözülmesi gereken bölgesel bir sorun olduğunu söyledi.

Buarada Tayland mülteci krizini ele almak üzere 29 Mayıs’ta bölgesel bir toplantı yapılmasını önerdi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG