Erişilebilirlik

Myanmar'da Binlerce Tutuklu Serbest Bırakılıyor


Myanmar'daki binlerce mahkumun serbest bırakılmasına rağmen tutuklu iki Reuters muhabiri af kapsamına alınmıyor.
Myanmar'daki binlerce mahkumun serbest bırakılmasına rağmen tutuklu iki Reuters muhabiri af kapsamına alınmıyor.

Myanmar'da devlet başkanının ilan ettiği af kapsamında binlerce tutuklu serbest kalıyor ancak siyasi tutukluların bu kapsama dahil edilmemesi tepkilere neden oluyor.

Cuma günü binlerce mahkumu serbest bırakan Myanmar’da, yaklaşık 7 bin kişinin daha af kapsamına alınacağı açıklandı.

Devlet Başkanı Win Myint, koşulsuz olarak 6948 kişiye daha af getirilmesi kararını kabul etti.

17 Nisan tarihinde de 9 binden fazla mahkum af kapsamında serbest bırakılmıştı. 17 Nisan aynı zamanda Myanmar’da yeni yılın ilk günü olarak kutlanıyor. Ancak af kararı ve 9 binden fazla mahkumun serbest bırakılmasına karşın bu kişiler arasında sadece iki siyasi tutuklunun bulunması insan hakları örgütleri tarafından eleştiriliyor.

Hapishaneler Birimi Sözcüsü bugün serbest bırakılan kişilerin arasında da aktivistlerin olmayacağını söyledi. Sözcü Min Tun Soe, “Benim gördüğüm kadarıyla serbest bırakılanlar genellikle uyuşturucu bağlantılı suçlardan hapiste olanlar” dedi.

Serbest bırakılan iki aktivistten biri olan Zau Jat, gazeteciler yaptığı açıklamada “Adil şekilde yargılanmamış çok sayıda kişi var hapiste” dedi.

Aralık ayında mahkeme tarafından 6 ay hapis cezasına çarptırılan Zau Jat ve Lum Zawng, kendilerinin af çıkmasa da kısa süre sonra serbest kalacak olmalarına dikkat çekti.

Öte yandan mahkeme uzunca süredir Myanmar’da tutuklu bulunan gazeteciler Wa Lone ve Kyaw Soe Oo’nun Salı günü yaptıkları başvuruyu bir kez daha reddederek tutukluluk hallerinin devamına hükmetti. İki gazeteci hali hazırda 7 yıl hapis cezasına çarptırılmış durumdalar.

Siyasi Tutuklulara Yardım Birliği bu ay başında yaptığı açıklamada Myanmar’da 45 kişinin siyasi nedenlerle tutuklu durumda bulunduklarını açıklamıştı. 94 kişinin de siyasi suçlardan dolayı yargılaması devam ediyor.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG