Erişilebilirlik

Myanmar Lideri Arakan Krizi Sonrası BM Zirvesine Katılmıyor


Arakanlı Müslümanlar’ın maruz bırakıldıkları şiddet nedeniyle, uluslararası toplumun tepkisini toplayan Myanmar'ın fiili lideri Aung San Suu Kyi, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun gelecek haftaki toplantılarına katılmayacak.

Açıklama hükümet sözcüsü Zaw Htay’dan geldi. Sözcü, Aung San Suu Kyi’nin, devam eden güvenlik kriziyle ilgilenmek için Myanmar’da kalacağını açıkladı. Myanmar’ı BM zirvesinde Devlet Başkanı Yardımcısı Henry Van temsil edecek.

Nobel Barış Ödülü sahibi Suu Kyi,Myanmar’daki askeri yönetim döneminde yıllarca gözaltında ya da ev hapsinde tutulmuş ve uluslararası arenada demokrasinin simgesi olmuştu. Ancak Suu Kyi, Arakan’da yaşanan olaylara tepkisiz kalması ve bölgeden gelen birçok haberi “yalan bilgi” olarak değerlendirmesi nedeniyle, insan hakları savunucuları ve diğer Nobel barış ödülü sahiplerince sıkça eleştiriliyor.

Devlet Başkanlığı sözcüsü, 471 Arakan köyünden 176’sının, sakinlerinin tamamının Bangladeş’e kaçması sonucu boşaldığını açıkladı. Sözcü Zaw Htay “Arakanlı” kelimesini kullanmadan mültecileri sadece Bengalli olarak niteledi.

Arakanlı Müslümanlar, Budist ağırlıklı nüfusa sahip Myanmar’ın etnik azınlıkları arasında. Myanmar, Bangladeş’ten kaçak göçmen olarak tanımladığı Arakanlılar’a vatandaşlık vermeyi reddediyor.

Devlet başkanlığı, Arakan’da yaşamı ve güvenliği iyileştirecek tavsiyeleri uygulamaya koyacak 15 kişilik bir komisyon kurulduğunu da açıkladı. Bu tavsiyeleri eski BM Genel Sekreteri Kofi Annan başkanlığında bir diğer komisyon geçen ay sunmuştu. Açıklamada, komisyonun ekonomik ve sosyal kalkınma alanında çalışacağı da belirtildi.

Öte yandan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Arakan eyaletindeki şiddet olayları ve insani krizle ilgili bugün acil toplantı kararı aldı. Toplantı, BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeyd Raad el Hüseyin'in Arakanlı Müslümanlar'a yönelik muameleyi 'etnik temizliğin sözlük karşılığı' olarak nitelemesi üzerine İngiltere ve İsveç tarafından talep edildi.

Uluslararası Af Örgütü’nün Kriz Masası Direktörü Tirana Hassan da Bangladeş’te yaptığı açıklamada, Myanmar hükümetinin Arakan’ı hedef almayı, isyan karşıtı bir operasyon gibi göstermeye çalıştığını, ancak kanıtların Arakan toplumuna yönelik “toplu cezalandırma”yı işaret ettiğini savundu.

Hassan, BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeyd Raad el Hüseyin'in “etnik temizlik” açıklamasına Af Örgütü’nün de destek verdiğini açıkladı.
Birleşmiş Milletler Çocuk Fonu UNICEF ise en 200 bin çocuğun kirli su kaynaklı hastalık kapma riski taşıdığı uyarısı yaptı.
Örgütten yapılan açıklamada, kampların çocuklarla dolu olduğu ve bu çocukların günlerdir uykusuz, zayıf ve aç oldukları belirtilerek uluslararası yardım istendi.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği de Arakanlı mülteciler için Bangladeş’e 91 ton barınma yardımı gönderdi. Birleşik Arap Emirlikleri de iki bin aile boyu çadırı Bangladeş’e ulaştırdı. Bu yardımların 25 bin mülteciye çare olması umuluyor. 120 bin mülteci için de yardım yolda.

Dubai 110 ton, Endonezya da 34 ton barınma ve gıda yardımı gönderiyor.

25 Ağustos'ta Arakanlı militanların onlarca güvenlik noktası ve bir askeri üsse saldırmasının ardından, Myanmar hükümeti operasyon başlatmıştı. Şiddet olaylarında en az 400 kişi hayatını kaybetti. Olaylardan kaçarak Bangladeş’e sığınan Arakanlı Müslümanların sayısı ise 370 bini geçti.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG