Erişilebilirlik

Myanmar'da Şiddet Yeniden Tırmanıyor


Arakan, Myanmar, 28 Ocak 2019
Arakan, Myanmar, 28 Ocak 2019

Myanmar ordusu, hafta içinde hava saldırısında öldürülen 6 Arakanlı Müslüman’ın ve 9 yaralının terörist olduğunu iddia etti.

Ordu kontrolundaki Myawady gazetesi, saldırının düzenlendiği bölgedeki köylülerin teröristlerle birlikte olduğunu öne sürdü. Haberde ordunun, “Arakan Ordusu” adlı silahlı grubun terrorist eylemlerini bastırdığı ifadeleri yer aldı. Arakan Ordusu son dönemde özellikle bölge halkından katılım sağlamaya çalışıyor.

Haber ajansı Reuters’a bilgi veren bölge sakinleriyse, helikopterli saldırının kurbanlarının bir şelale yakınlarında bambu toplayan bölge sakinleri olduğunu söyledi. Görgü tanıklarından biri, “Hepsi bambu işçisiydi” dedi.

Arakan Ordusu sözcüsü de ölen ve yaralananların silahlı grup üyesi olduğu iddialarını yalanladı ve Myanmar ordusunun ayrım yapmaksızın tüm bölgeyi bombaladığını savundu.

BM'den Myanmar ordusuna kınama

Öte yandan Birleşmiş Milletler, Arakan’da tırmanan şiddetten derin rahatsızlık duyulduğunu bildirerek, Myanmar ordusunun sivillere yönelik saldırılarının savaş suçu sayılabileceği uyarısında bulundu.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Sözcüsü Ravina Shamdasani, BM Cenevre Ofisi'nde düzenlenen basın toplantısında, sivillerin öldürüldüğü, evlerin yakıldığı, keyfi tutuklamalar ve kaçırmalar olduğu, sivil bölgelerde ayrım gözetmeksizin ateş açıldığı ve kültürel varlıklara zarar verildiği yönünde güvenilir kaynaklardan haberler geldiğini açıkladı.

Sahadan edindikleri bilgiye göre 3 Nisan'da iki ordu helikopterinin Buthidaung kasabası üzerinde, pirinç tarlalarına ve ineklerini otlatan sivillere ateş açtığını söyleyen BM sözcüsü, söz konusu saldırıda da en az 7 sivilin öldüğünü, 18 sivilin de yaralandığını kaydetti.

Shamdasani, Arakan’ın beş bölgesindeki çatışmalar nedeniyle 20 bin sivilin de yerlerinden edildiğini belirtti ve yetkilileri insani yardımın bölgeye ulaştırılmasına izin vermeye çağırdı.

Taraflara acilen çatışmalara son vermesi çağrısında bulunan sözcü, "Uluslararası toplum, önceki yıllarda sivillere karşı işlenen suçların hesabının sorulması için adımlar atarken, Myanmar ordusu yine kendi sivillerine karşı savaş suçu oluşturabilecek saldırılarını sürdürüyor. Bunun cezasız kalmasının sonuçları ölümcül olmayı sürdürecek” dedi.

Hem Müslüman hem Budistler saldırının hedefi oldu

Shamdasani, kurbanların sadece Müslüman değil Budist siviller olduğuna da dikkat çekti.

ABD’nin Myanmar Büyükelçiliği de, Arakan Ordusu ile Myanmar ordusu arasında Arakan ve Chin eyaletlerinde süren çatışmanın sivillere verdiği zarardan derin endişe duyduklarını açıklamıştı.

Arakan’ın Budist nüfusuyla iç içe olan Arakan Ordusu adlı örgüt, eyalette özerklik talebiyle silahlı eylemler düzenliyor.

BM'nin kurduğu Uluslararası Myanmar Bağımsız Araştırma Misyonu, 27 Ağustos 2017'den bu yana en az 10 bin Arakanlı Müslüman'ın öldürüldüğünün ve 725 bininin yerinden edildiğinin ifade edildiğini açıklamıştı. Misyonun 9 kitlesel katliamı belgelediği ve bu katliamlarda yüzlerce kişinin yaşamını yitirdiği bildirilmişti.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG