Erişilebilirlik

Müzik Videosuyla Matematik


Müzik Videosuyla Matematik
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:49 0:00
Öğrencileri motive etmek bütün okulların en büyük hedefi. Washington yakınlarındaki bir okulda öğretmen Jake Scott, matematiği müzikle birleştirerek öğrencilerine sayıları ve işlemleri sevdiriyor. Bu yöntem özellikle anadili İngilizce olmayan öğrencilerden büyük ilgi görüyor.

Videodaki ses, matematik öğretmeni Jake Scott’a ait. Videodakilerin çoğu da Scott’ın öğrencileri. Video izlemek öğrencilerin günlük işleri arasında değil ama matematik ders programının önemli bir parçası. Scott Montgomery Blair Lisesi’nde matematik öğretmeni.

Scott, “Öğrencilerin ilgisini çektiği için rap müzik kullanıyorum, ayrıca müzik hafızayı güçlendiriyor. Rap’le matematiği karıştırıp, matematik formüllerini öğretiyorum. Bir kere öğrenince kolay unutmuyorlar.”

Jake Scott, matematik derslerinde üç yıldır rap müzik videosu kullanıyor. Şimdiye kadar dokuz video yapmış. Bunlar arasında YouTube’da onbinlerce defa izlenen “Triangle Experts” ve “Quadratic Formulatic” de var.

Öğretmen Jake Scott, “Çok eğlenceli ve öğrenciler müzik videosuyla çok kolay öğreniyor,” diyor.

Son yıllarda Scott özellikle göçmen öğrencilere matematik öğretmek için özel bir çaba gösteriyor: “İlk geldiklerinde iyi İngilizce bilmiyorlar. Bu yüzden daha alt sınıflara yerleştiriliyorlar. Bu yüzden morali bozulup okuldan ayrılan öğrenciler var. Bunu önlemek için genelde matematik bilgileri iyi olan bu çocuklarla çalışmak istedim.”

Lea Sanon’un ailesi iki yıl önce Batı Afrika ülkesi Burkina Faso’dan Amerika’ya göçetmiş. Lea, Scott’ın videosunda oynuyor: “Videodan önce quadratik denklem formülünü hatırlayamıyordum. Videodan sonra bir kere dinledim ve hemen ezberledim. Hafızama adeta kazındı. Videoyla öğrenmek çok eğlenceli. Şimdi cebir dersinde videodan yararlanıyorum.”

Geçen yıl Irak’tan gelen Abdullah İbrahim, Scott’ın matematiği kolaylaştırdığını söylüyor: “Buraya ilk geldiğim zaman matematiğim çok kötüydü. Öğretmenim sayesinde notlarım düzeldi. Yazın daha ileri bir programa devam etmemi istiyor. Kendimle gurur duyuyorum.”

Montgomery Blair Lisesi Müdürü Renay Johnson, programın büyük destekçisi. Scott’ın son videosu Undefined Expressions’da o da oynuyor.

Müdür Johnson, “Jake Scott öğrencileri motive ediyor, matematiği müzik kullanarak öğretiyor. Bu da öğrencilere çok cazip geliyor. Scott işini çok severek yapıyor. Aynı zamanda okulun güreş antrenörü. Başarılı Öğrenciler Klübü’nü yönetiyor. Spor akademimizin de başında. Bu okulda öğretmenlik yaptığı için çok şanslıyız,” şeklinde konuşuyor.

Jake Scott geçen yıl Montgomery İlçesi’nden “En Başarılı Öğretmen” ödülü aldı. 2001’de de Afrika kökenli Amerikalılar’ın haklarını savunan ulusal örgütten “Yılın Öğretmeni” ödülü almıştı.

Jake Scott, çocuklara matematiği sevdirmeye çalışıyor, çünkü amacı, öğrencilerinin üniversiteye gidebilmesini ve meslek sahibi olmasını sağlamak.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG