Erişilebilirlik

'Müzik Eğitimi Akademik Başarıyı Arttırıyor'


'Müzik Eğitimi Akademik Başarıyı Arttırıyor'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:09 0:00

Araştırmacılar, yoksulluk içinde büyüyen çocukların duydukları sesleri, refah içinde büyüyen çocuklardan farklı algıladıklarını ortaya koydu. Ancak uzmanlar, beyinde oluşan bu farkın müzik eğitimiyle ortadan kaldırılabileceğini söylüyor. Amerika’nın Sesi muhabirleri aza sonra izleyeceğiniz konuyla ilgili haberi, Harmony Project – Harmoni Projesi adlı çalışmanın yürütüldüğü Los Angeles’ta derledi.

16 yaşındaki Karina Reyes, trombonu ilk gördüğünde çok etkilenmiş: “Sesine ve görüntüsüne bayıldım. Ayrıca bir kızın trombon çalması sıradan bir şey değil.”

Reyes son beş yıldır, Harmoni Projesi adlı ücretsiz bir müzik eğitim programına katılıyor.

Programın asıl amacı, yoksul semtlerdeki çocukların şiddetten uzak durmasına ve liseyi bitirmelerine yardım etmek olsa da Harmoni Projesi’nin başarısı bu amacı aşmış.

Margaret Martin, “2008’den beri, lise öğrencilerimizin yüzde 93’ü zamanında mezun oldu ve üniversiteye devam etti” diyor.

Harmoni Projesi’nin kurucusu Margaret Martin, bazı öğrencilerin çok daha teknik alanlara yöneldiğini söylüyor: “İnşaat mühendisliği, tıp mühendisliği, nöroloji, kültürel antropoloji gibi alanlarda eğitim alanlar oldu. Hatta bir öğrencimiz burs bile kazandı.”

Araştırmacılar, Harmoni Projesi’ne katılan çocukların kafalarına alıcılar yerleştirerek, müzik eğitiminden önce ve sonra seslere nasıl tepki verdiklerini ölçmüş. Skype üzerinden konuştuğumuz Nörolog Nina Kraus yoksul çocukların sesleri farklı algıladığı sonucuna varmış: “Yoksul çocukların, seslerin detaylarını algılamada zorlandığını gördük.”

Ancak müzik eğitimi alan çocuklarda bu durum iki yıl içinde değişmiş.

Nina Kraus, “Müzik eğitimi alan çocukların sinir sistemlerinin seslere daha iyi cevap verdiğini belirledik. Burada doğru orantı da söz konusu. Yani, müzik derslerine daha fazla katılan öğrencilerdeki gelişmeler de daha fazla oldu” şeklinde konuşuyor.

Kraus, sesleri algılamadaki hassasiyetin, öğrenme ve iletişim için çok önemli olduğunu söylüyor.

Martin ise, “Eğer Amerika’daki okullarda, zengin öğrencilerle yoksul öğrenciler arasındaki başarı farkını kapatmak istiyorsak, her ilkokulda Harmoni Projesi gibi müzik programları uygulamak gerekiyor” diyor.

Nina Kraus, Harmoni Projesi’yle ilgili çalışmasının küçük ölçekli olduğunu söylüyor: “Burada 100 ila 200 kadar öğrenciden bahsediyoruz. Yani küçük bir örnekleme tabii aslında, bu.”

Kraus, diğer araştırmacıların bu çalışmayı, binlerce çocuğu içerecek şekilde genişletmesini umuyor. Harmoni Projesi’ndeki genç müzisyenlerse, müzik eğitiminin akademik başarıyı arttırdığının somut kanıtı olduklarını söylüyor: “Harmoni Projesi’nden sonra, derslere katılmanın, açık görüşlü olmanın ve öğretmenlerle iletişim kurmanın önemini anladım.”

Karina Reyes, “Ritmleri öğrendikten sonra matematiği anlamam kolaylaştı. Problemleri daha rahat çözebiliyorum. Müzik sayesinde kesinlikle gelişme kaydettim” diyor.

Reyes’in başarıları annesini de gururlandırmış: “Müzik dersine katıldığı için çok mutluyum.”

Reyes ve diğer öğrenciler Harmoni Projesi’ne sadece okulda başarılı olmak için değil, enstrümanlara duydukları tutku ve müzik sayesinde kurdukları dostluklar için de katılıyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG