Erişilebilirlik

Musul’daki Sivil Ölümlerin Nedeni Tartışılıyor


Musul’da görgü tanıkları ve yerel yetkililer 17 Mart’ta hava saldırısında onlarca sivilin öldüğünü belirtirken, Irak sivillerin ölüm nedenini bubi tuzaklı mayın olarak açıklıyor.

Irak ordusu batı Musul’da IŞİD’in bubi tuzaklı mayın yerleştirdiği yıkılmış bir binada 61 ceset bulduğunu belirtti.

Bu açıklama, görgü tanıkları ve yetkililerin Jadida bölgesinde geçen hafta IŞİD’i hedef alan koalisyon hava saldırısında 200 cesedin yıkılan bir binadan çıkarıldığı yönündeki açıklamalarından farklı.

17 Mart’ta tam olarak ne olduğu hala netleşmiş değil.

Ancak olay, militanların canlı kalkan olarak kullandıkları aileler arasında saklandığı batı Musul’da savaşın karmaşık boyutunu gösteriyor. Yarım milyon sivilin hala IŞİD’in kontrolündeki bölgelerde olduğu düşünülüyor.

Irak ordusunu destekleyen Amerika liderliğindeki koalisyon IŞİD militanları ve teçhizatlarının bulunduğu ölüm haberlerinin geldiği bölgeye hava saldırısı düzenlediğini kabul ediyor, bununla birlikte olayın hala soruşturulduğunu belirtiyor.

Irak ordusu görtü tanıklarının askerlere söz konusu binaya bubi tuzaklı mayın döşendiğini ve militanların onları canlı kalkan olarak kullanarak bodrumda kalmaya zorladıklarını söylediklerini aktardı.

IŞİD militanlarının askerlerin üzerine evlerden de ateş açtığı kaydedildi.

Bir koalisyon hava saldırısı bölgeyi vurdu ancak askeri bir ekip söz konusu yıkılan binanın vurulduğunu gösteren bir şaret bulamadı.

Irak ordusundan yapılan açıklamada, “Uzmanlardan oluşan askeri bir ekip evin tamamen yıkıldığı belirtilen bölgede araştırma yaptı. Bütün duvarlar bubi tuzaklanmıştı ve hava saldırısına işaret eden bir delik yoktu” denildi.

Açıklamada ayrıca 61 cesedin enkazdan çıkartıldığı kaydedildi.

Bu sayı yerel yetkililerin belirttiği rakamla uyuşmuyor. Bir yerel yetkili Cumartesi günü enkazdan 240 cesedin çıkartıldığını açıklamıştı. Bir bölge milletvekili ve iki gördü tanığı bomba yüklü kamyonu hedef alan muhtemel koalisyon hava saldırısının binanın yıkılmasını tetiklemiş olabileceğini kaydetmişti.

Yerel Nineveh insan hakları konseyi başkanı Ghazwan el-Dawoodi ekibinin alan incelemesinde 173 kişinin militanların onları bir sığınağa girmeye zorladıktan ve hava saldırsının gerçeklemesi için ateş açmalarından sonra öldüğünü kaydetti.

Musul savaşı 6. Ayına girerken, çatışmalar Eski Kent ve IŞİD liderinin 3 yıl önce halifeliğini ilan ettiği el Nuri camisinde odaklanmış durumda.

Irak güçleri doğu Musul’u ve kentin batısının yarsının ele geçirmiş durumda. Ancak binlerce kişi hergün artan kötü koşullar ve çatışmalar nedeniyle bölgeden kaçıyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG