Erişilebilirlik

Musul’da Sıkışan IŞİD Şengal'e Saldırdı


Musul’un IŞİD’ten kurtarılması için başlatılan operasyon 8’nci gününe girerken, IŞİD bu kez Ezidi Kasabası Şengal'e saldırdı. Peşmergelerin karşılık vermesi üzerine çatışma çıktı. Başbakan Binali Yıldırım’ın dün Türkiye’nin Musul operasyonunda peşmergenin isteği üzerine topçu desteği verdiği açıklaması, Kürt tarafınca yalanlandı.

Musul’un operasyonu sürerken Kerkük’e saldıran IŞİD bu kez Ezidi kasabası Şengal'i hedef aldı. Saat 4 sularında 5 noktadan ilçeye saldıran IŞİD, peşmergenin karşılık vermesiyle kısa sürede geri çekildi. Yaklaşık 2 saat süren çatışmada 30’a yakın IŞİD üyesi öldürülürken, 7 bombalı araç imha edildi. Bombalı araçlardan 6’sı koalisyon uçaklarınca imha edildi.

Musul operasyonu ise bugün 8’nci gününe girdi. Hem Irak ordusu hem de Kürt güçleri bugün de operasyonlarını sürdürdü. Ordu birlikleri bugün Bertılle Kasabasına girdi. Kasaba çevresindeki bazı köyler de IŞİD’ten temizlendi.

Musul’un Aske bölgesinde Peşmerge Güçleri mevzilerine saldırı girişiminde bulunan 5 IŞİD’li canlı bomba öldürüldü. Canlı bombalardan 4’ü açılan ateşte, 1 ise üzerindeki bombayı patlatarak öldüğü açıklandı.

Bu arada Irak Ordusu'nun girdiği Musul'un Hemdaniye ilçesinde 200’e yakın IŞİD'linin ve çok sayıda bombalı aracın bulunduğunu belirlendi. Kasabada operasyon yapan ordu birlikleri, Hemdaniye’nin yüzde 50'sinde kontrolü sağladı. Başika’daki operasyonda ise doğu ve batı yönlerinden harekete geçen peşmerge güçleri Başika kasabası çevresindeki çemberi daha da daralttı.

Bu arada hafta sonu IŞİD’in saldırısına uğrayan Kerkük’te anti terör timlerinin gerçekleştirdiği bir operasyonda, bir IŞİD emiri öldürüldü. Operasyonda örgütün son saldırılarına yardım ettiği belirlenen 5 kişi yakalandı.

Öte yandan Türkiye ile Irak arasında krize neden olan Musul operasyonuna peşmergenin talebi üzerine, Başika’daki Türk birliğinin destek verdiği yönündeki açıklama yalanlandı. Peşmerge Güçleri Başika Cephesi Komutanı Tuğgeneral İskender Gerdi, “Türkiye’den bombardıman yapılması talebinde bulunmadık” dedi.

Başbakan Binali Yıldırım dün, “Peşmerge güçleri Başika kasabasını DEAŞ'tan temizlemek için harekete geçtiler. Bizim Başika Üssü'ndeki askerlerimizden, oradaki unsurlarımızdan yardım istediler. Biz de oradaki topçularla, tanklarla, fırtına obüsleriyle destek veriyoruz” açıklaması yapmıştı.

Musul operasyonunda öldürülen IŞİD’lilerin telefonundan, canlı bomba olarak kullanılan çocukların fotoğrafları çıktı. Yetişkin örgüt mensuplarının çocuk yaştaki IŞİD’liler için bombalı yelekler hazırladığı fotoğraflara yansıdı. IŞİD’in, Başika Cephesi’ndeki tünellerde, çocukları canlı bomba olarak yetiştirdiği ortaya çıktı.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG