Erişilebilirlik

Musul'da İnsanlık Dramı


Musul'da İnsanlık Dramı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00

Irak birlikleri yavaş yavaş Musul içlerine ilerliyor. Irak askerleri bu operasyonun, IŞİD’e karşı daha önce yürüttükleri hiçbir mücadeleye benzemediğini söylüyor. Nedeni çok sayıda sivilin iki ateş arasında kalması. Bitmek tükenmek bilmeyen çatışmalardan dolayı evlerinden çıkamayan siviller, mağara insanlarına döndüklerini söylüyor.

Musul’a giden karayolu, IŞİD militanlarınca terk edilmiş durumda. Kentin içinde elektrik kabloları kesilmiş. Bombalanmış araçlar yollara saçılmış.

Ağır silahlı IŞİD’in çekilmesi yavaş ve ölümcül. Irak askerleri militanlarla çatılarda mücadele ediyor. Militanların yerdeki cesetlerine dokunan olmuyor.

Irak’ın IŞİD’in eline geçen en kalabalık kentini geri almaya çalışan askerler, bu savaşın kendine özgü durumuna dikkati çekiyor.

Irak ordusundan Raid Kasım, “Burası bir köy ya da küçük bir kasaba değil. Bir seferlik operasyonla kurtarma şansımız yok. Burada çok sivil yaşıyor. Araçlarımızdan çıkıp adam adama savaşmak zorundayız. Herkesi, her evi aramak zorundayız” diyor.

Kentte elektrik yok, içme suyu tükeniyor. IŞID Irak birlikleri bir semte girer girmez suyu ve elektriği kesiyor.

Nathir Beşir, “Ordu bu mahalleye girip kurtardığında militanlar suyu keserek halktan intikam aldılar. Şimdi su yok ve depolardaki su ancak 10 gün yeter. Elektrik de yok” diyor.

Çok sayıda yaralı sivil kentten kaçıyor ve Musul dışında kurulan acil sağlık merkezlerinde tedavi görüyor. Bu kişiler daha sonra hastanelere sevk edilecek. Iraklı yetkililer, kentin tamamen IŞİD’in elinden kurtarılmasının aylar sürebileceğini söylüyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG