Erişilebilirlik

Musul’un Doğusu IŞİD Militanlarından Temizlendi


Irak hükümeti, askeri operasyonun 111’inci gününde Musul’un doğusunu IŞİD militanlarından alarak kontrolü sağladığını duyurdu.

IŞİD’in Dicle Nehri üzerindeki beş köprüyü, Musul Üniversitesi ve Ninova harebelerini terk ettiği ve Musul’un batısına çekildiği açıklandı.

Irak Başbakanı Haydar El Ebadi, “Bu büyük başarı, Iraklılar’ın birlik olması ve güvenlik güçlerimize destek vermeleriyle mümkün oldu. Şimdi cesur birliklerimizi, Musul’un geri kalanını da IŞİD’den temizlemeye davet ediyorum” dedi.

Ebadi, konuşmasında, ordu, polis, terörle mücadele birimleri, Peşmerge güçleri ve gönüllüleri de övdü.

IŞİD karşıtı koalisyona komuta eden Amerikalı General Stephen J. Townsend de, “Bu tarihi zafer, sadece Irak güvenlik güçleri ve egemen Irak hükümetinin değil tüm Iraklılar’ındır,” dedi.

Townsend, Musul’un batısındaki çatışmaların çok daha şiddetli olabileceğini de söyledi.

Amerikan Merkez Komutanlığı’na göre, Irak güvenlik güçleri her gün ortalama beş bombalı araçla karşı karşıya geliyor ve keskin nişancılarla havan topu saldırılarına maruz kalıyor. IŞİD ayrıca ticari amaçla üretilen insansız hava araçlarıyla Irak askerlerinin üzerine el bombası atıyor.

Birleşmiş Milletler ise bölgede hala yaşayan 750 bin sivilin hayatından endişe ediyor. BM İnsan Hakları Komisyonu Sözcüsü Ravina Shamdasani, IŞİD’in özellikle hastane ve okulların bulunduğu sivil alanlarda konuşlandığına, çocukları ve diğer sivilleri koalisyon saldırılarına karşı canlı kalkan olarak kullandığına dikkat çekiyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG