Erişilebilirlik

Musul IŞİD'den Temizlendikten Sonra Ne Olacak?


Musul IŞİD'den Temizlendikten Sonra Ne Olacak?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:54 0:00

Uzmanlar, IŞİD sonrası Musul’u kolay bir süreç beklemediği konusunda görüş birliği içinde. ABD Dışişleri Bakanı Eski Yardımcısı David Mack de bu uzmanlardan biri.

Mack, Musul, Ninova eyaletinin çok büyük parçası. Ninova nüfusu karışık bir yapıya sahip. Bölgede Araplar, Kürtler, Türkmenler, Şiiler, Sünniler, Hıristiyanlar yaşıyor ve bütün mesele bu insanların Musul ve Ninova’da düzeni sağlamak için uyum içinde çalışıp çalışamayacağı. Dünyanın en önemli medeniyet merkezindeki bu süreç kritik olacak” diye konuşuyor.

Emekli diplomat David Mack, yapılması gerekenleri de sıralayan Mack, Bölgesel Kürt Yönetimi'nin, Musul’u ele geçirmek isteyebilecek Kürt güçlerinden uzak durması ve Bağdat yönetimi ile anlaştıkları sınırın gerisinde kalması gerektiğini ve ayrıca Arap aşiretleri ve Türk hükümetinin destekleyip eğittiği Türkmen milisleri arasında koordinasyon sağlanması için çaba hrcanması gerektiğini belirtti.

George Mason Üniversitesi’nden Profesör Mark Katz da bölgede yaşayan halkların, savaş sonrası dönemde işbirliği yapması gerektiğini söyledi. Katz, "Musul’daki Sünni nüfusun büyük kısmı, Bağdat hükümetinin yetkisinin genişlemesinden rahatsız olacak. Elbette Bölgesel Kürt Yönetimi’nin de bir hamle yapma olasılığı var. Yani buradaki sıkıntı, IŞİD’e karşı olan grupların birbirleriyle uyum zorunluluğu olmaması derken, Musul’dan çıkarılsa da IŞİD tehdidinin ortadan kalkmayacağını vurguladı ve Türkiye’nin izlediği politikayı eleştirdi.

David Mack, bölge halkı için IŞİD’den daha iyi bir düzen sağlanması gerektiğine de dikkat çekti.

  • 16x9 Image

    Dilge Timoçin

    Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler mezunu Dilge Timoçin mesleğe 2000 yılında NTV'de başladı. 2008'de Habertürk TV'ye transfer oldu, dış haber sorumlusu olarak görev yaptı. ShowTV'de dış haber editörü ve spiker olarak çalışan Timoçin, sonrasında Al Jazeera Türk'e geçti; Al Jazeera İngilizce için prodüktörlük yaptı. Dilge Timoçin VOA Türkçe'ye katılmadan önce Reuters, Deutsche Welle gibi yabancı basın kuruluşlarıyla çalışıyordu

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG