Erişilebilirlik

Musul'da Zafer Yakın mı?


Musul'da Zafer Yakın mı?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:56 0:00

Irak kuvvetleri IŞİD’e karşı Musul’da birkaç gün içinde nihai bir zafer bekliyor. Ancak uzmanlar askeri zaferin bölgede uzun süreli bir barış için yeterli olmayacağı görüşünde. Uzmanlar Bağdat’a bölgedeki çeşitli gruplarla işbirliğini geliştirmek için çalışması yönünde çağrı yapıyor

Musul’un doğusunda yaşayan halk, üç yıl aradan sonra IŞİD’den bağımsız olarak bayramı kutladı.

Irak kuvvetleri IŞİD’in elinde kalan son bölge olan Musul’un tarihi merkezine doğru ilerliyor. Eski Kent’ten dumanlar yükseliyor. Bölgedeki savaş zor, çünkü Eski Kent’te nüfus yoğunluğu çok fazla.

Ancak kayıp haberleri geliyor.

Zorluklara rağmen Bağdat kentin her an ele geçirilebileceğinden emin.

Uzmanlar, IŞİD’i askeri açıdan yenmenin Musul’a kalıcı barış getirmeyeceğini düşünüyor. Brookings Enstitüsü uzmanı Michael O’Hanlon kenti yöneten ve koruyanların bölgedeki bütün etnik ve mezhep gruplarını kucaklamasının önemini vurguluyor.

“Çünkü böyle bölünmüş toplumlarda kimse birbirine güvenemiyor ve birlikte çalışamıyorlar. Güveni yeniden tesis etmek, işbirliği yapmak gerekiyor. İşbirliği üzerinde çalışmak şart. Bunu hemen sağlamak çok zor.”

Musul’un düşmesi Irak’ta IŞİD halifeliğinin sona ermesi anlamına geliyor. Örgüt Rakka’yı da kaybedecek gibi görünüyor. Bununla birlikteIŞİD, Irak ve Suriye’de hala geniş alanlarda kontrolu elinde tutacak.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG