Erişilebilirlik

'Musul'da IŞİD Sonrası Dönemde Farklılıklar Yaratılmamalı


'Musul'da IŞİD Sonrası Dönemde Farklılıklar Yaratılmamalı'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:27 0:00

IŞİD’in kontrolundaki Musul’a yönelik operasyon nedeniyle kent, Washington’da gündemin üst sıralarında olmaya devam ediyor. Düşünce kuruluşlarından Washington Enstitüsü’nün düzenlediği panelin konusu da Musul’du. Panelde konuşan Kerkük Valisi Necmeddin Kerim, IŞİD’den kurtulduktan sonra Musul’u yöneteceklerin farklılıklar yaratmadan kenti bölgeyi idare etmesi gerektiğini söyledi.

Washington Enstitüsü tarafından düzenlenen “Musul’un Kurtarıldıktan Sonraki Günü- Kerkük’ten Dersler” konulu panelin konuşmacısı Kerkük Valisi Necmeddin Kerim’di.

Irak’taki etnik sorunlara dikkat çeken Kerim, bu sorunların hala çözülemediğini hatırlattı. “Çözülmemiş birçok sorun var” diyen Kerkük Valisi, iyi olanın tarihte ilk defa Irak güçleri ile Peşmerge’nin Musul için birlikte savaşması olduğunu belirtti.

Musul’dan önce Tikrit, Ramadi gibi bazı bölgelerin IŞİD’den kurtarıldığını hatırlatan Kerim, bununla birlikte Musul’un bu bölgelere benzetilmemesi gerektiğini söyledi: ”Musul’un, Tikrit, Ramadi ya da Felluce gibi hemen alınacağını düşünmek yanlış, çünkü Musul çok büyük, Musul’da 2 milyon kişi yaşıyor, bazıları kenti terketti ama Musul halkının çoğu hala Musul’da.”

Kerkük Valisi Kerim, Musul özgürleştirilse de sonrasının sorunlu olacağını vurguladı: ”Musul’da Nuceyfiler var, Musul’un geleceğiyle ilgili Türkiye’nin gözlerinin içine bakıyorlar, Musul’un geleceğinin nasıl olacağı konusunda Türkiye ile aynı çizgideler, fikirleri bence kötü bir fikir de değil, Musul’u bir bölge yapıp çeşitli valiliklere bölmeyi düşünüyorlar, Kürt bölgesi, Yezidi bölgesi gibi. Bunun dışında kentte Bağdat’a yakın olan bir kesim var, Şiiler’e ve Şii milislere..Bağdat’a karşı olanlar da var, yani gerçekten çok karmaşık bir durum.”

Kerkük Valisi Türkiye ile Irak arasındaki anlaşmazlığın işleri daha da karmaşıklaştırdığını kaydetti.

Necmeddin Kerim, Kerkük’te yapılanların Musul’da da uygulanabileceğini söyledi: ”Biz Kerkük’te herkesi Kerkük vatandaşı kabul ettik, nerede yaşadıklarına, hangi dili konuştuklarına, hangi etnik mezhepten olduklarına bakmadık, Musul’u yönetecekler altyapıya önem vermeli, altyapıyı yapmalı, bir bölgeyi diğer bölgeye tercih etmemeli, elektrik sağlayın, su, okul, her yere sağlayın, ayrım yapmayın, bunu yapınca herkes size güven duymaya başlıyor.”

Kerim, Bazı insan hakları örgütlerinin Kerkük’te Sünni Araplar’ın evlerinin yıkıldığı yönündeki raporların gerçeği yansıtmadığını da sözlerine ekledi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG