Erişilebilirlik

Mustafa Kemal Sevgisi ‘IŞİD Korkusu’ Dinlemedi


19 Mayıs IŞİD'e Rağmen Kutlandı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:50 0:00

Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşundaki önemli aşamalardan birisi olan Mustafa Kemal’in Samsun’a çıkışı dolayısıyla 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’nda, Ankara’da IŞİD’in terör saldırısı düzenleyebileceği iddialarına karşın Anıtkabir ziyaretçi akınına uğrarken, CHP de yürüyüşünden vazgeçmedi.

IŞİD terör örgütünce ulusal bayramda başkentte Anıtkabir’in hedef alınabileceği iddiaları son günlerdeki tartışma başlıklarından birisiydi. Bunun üzerine hafta içerisinde CHP Gençlik Kolları’nın organizasyonuyla CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, herkesi Anıtkabir’e yürüyüşe çağırdı. Ankara Valiliği ise, bugünkü yürüyüşe terör riski nedeniyle izin verilmeyeceği yönünde bilgilendirmede bulundu. Ancak bugün CHP ile valilik arasında uzlaşma sağlandı ve Güvenpark’tan Gençlik Caddesi üzerinden Anıtkabir’e yürüyüşe izin verildi. Böylece Kılıçdaroğlu ile Gençlik Kolları Başkanı Emre Yılmaz’ın öncülüğünde çok sayıda CHP’li milletvekillerince de katılım gösterilen yürüyüş gerçekleşti.

CHP’nin çağrısı dışında da sabahki resmi törenin ardından halka açılan Anıtkabir’e ziyaretçi akını yaşandığı gözlendi. Şampiyonluk sevincini yaşayan Beşiktaş taraftarları gibi pek çok kesim, her yaştan vatandaş Atatürk’ün mozolesine kırmızı karanfiller bırakarak gün boyunca Anıtkabir’e geldi.

Anıtkabir’de güvenlik önlemleri dikkat çekiciydi. Askerler sivil kıyafetler ile vatandaşlar arasında görev yaparken; Anıtkabir’e giden yollarda arama noktaları oluşturuldu. Üst araması gibi ayrıntılı kontroller yapılırken; Anıtkabir’de özel güvenlik kameralarının sayısının arttırıldığı da belirtildi.

Kılıçdaroğlu: ‘Mustafa Kemal’in askerleriyiz’

Bu arada Kılıçdaroğlu yürüyüşün ardından, parti otobüsü üzerinden vatandaşlara da seslendi. Kılıçdaroğlu, IŞİD’in terör saldırısı düzenleyeceği yönündeki iddiaları ve yürüyüşü yasaklama girişimine dikkat çekerek, şunları ifade etti:

“Yasak getiriyorlar, ‘Efendim yürüyemezsiniz’ Ne zaman? 19 Mayıs’ta… Unutmayın, 19 Mayıs Türkiye Cumhuriyeti’nin ayağa kalktığı bir tarihtir. Hiçbir yasak bize sökmez! Onların yasakları onlar içindir. Biz birilerinin önünde diz çökmeyiz. Bizde sadece efeler oynarken diz çökerler, onurlarıyla… Güzel bir günde 19 Mayıs’ta hep birlikte buradan Türkiye’ye selam gönderelim. Ben söyleyeceğim, siz de tekrar edin tamam mı, anlaştık mı? Ankara’dan; Hakkari’ye Trabzon’a, Tekirdağ’a, Edirne’ye, Muğla’ya, Antalya’ya, Çankırı’ya, Yozgat’a, Bayburt’a, Kars’a, Ardahan’a, Van’a, Tunceli’ye, bütün Türkiye’ye, dünyaya selam olsun. Selam olsun Türkiye! Hepinizi seviyorum. Hepinize yürekten selamlar, saygılar, şükranlar sunuyorum. Sağ olun, var olun. Kimse unutmasın, biz Mustafa Kemal’in askerleriyiz!”

Kılıç sporcularla ziyaret etti

Sabah saatlerinde resmi tören kapsamında Anıtkabir’in ilk ziyaretçileri ise, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç ile 81 il ve KKTC temsilcisi gençler, sporcular, öğrenciler, halk oyunları ekipleri oldu. Atatürk’ün mozolesine çiçek bıraktıktan sonra Anıtkabir Özel Defteri’ni imzalayan Kılıç, Ata’ya hitaben kaleme aldığı yazısında ise AKP’nin 2023, 2053 gibi tarihlendirmelerine göndermede bulundu. Beraberinde 13 yaşındaki kızı Ece de olan Kılıç, “Ülkemizi gençliğimiz ile birlikte muasır medeniyetler seviyesine çıkarmak için gece gündüz çalışmak ve yaktığınız bağımsızlık meşalesini nesillerden nesillere aktarmak için müheyya nöbetteyiz. İstiklal aşkımızı sınamaya çalışanlara, dün şanlı ecdadımızın verdiği cevabı bugün ve gelecekte nitelikli, girişimci, öz güveni yüksek ve medeniyetinin değerlerini savunmak adına cesur olan gençliğimiz vermeye hazırdır. Gençlerimiz birlik ve beraberlik içerisinde, Cumhuriyet değerlerini muhafaza ederek ülkemizi 2023, 2053 ve 2071’e taşıyacaklarından emin olunuz” diye yazdı.

Erdoğan resepsiyonda konuştu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise, 19 Mayıs dolayısıyla Saray’da verdiği resepsiyon davetinde sporcular ve gençlerden oluşan heyete hitap etti.

“Esasen Cumhuriyetimiz, Osmanlı’dan, Selçuklu’dan, Cumhurbaşkanlığı forsumuzda temsil edilen diğer devletlerimizden farklı, nevzuhur bir devlet de değildir. Tam tersine, Türkiye Cumhuriyeti, bu tarihi sürekliliğin son temsilcisidir. Bunun için Sultan Alparslan’ı Osman Gazi’den, Kılıç Arslan’ı Fatih Sultan Mehmet’ten, Kanuni’yi Sultan Abdülhamit’ten ayrı göremeyiz” diyen Erdoğan, Gazi Mustafa Kemal’i de, devlet kuran bir kumandan ve lider olarak, bugün bir kez daha saygıyla andıklarını ifade etti.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG