Erişilebilirlik

Muş’ta Seçim Sonucuna HDP'nin İtirazı Sürüyor


HDP Eş Başkan Adayı Sırrı Sakık Muş'ta seçim sonuçlarına itiraz ediyor.
HDP Eş Başkan Adayı Sırrı Sakık Muş'ta seçim sonuçlarına itiraz ediyor.

Muş'ta AKP adayının oyların yüzde 34,76’sını aldığı seçime, HDP’nin itirazları sürüyor. İlçe seçim kuruluna yaptığı itirazlara red yanıtı alan HDP Eş Başkan Adayı Sırrı Sakık, İl Seçim Kuruluna başvuracak.

48 bin 245 oyun kullandığı Muş’ta, AKP Yüzde 34.76, HDP ise yüzde 33.59 oy aldı. Seçimi AKP adayı Feyat Aslan kazandı ancak HDP sonuçlara itiraz etti. HDP’nin iddiası, 2 bin 500’e yakın oyunun geçersiz sayıldığı yönünde.

HDP’nin Merkez İlçe Seçim Kuruluna yaptığı itiraz dün gece reddedildi. HDP şimdi il seçim kuruluna itiraz etmeye hazırlanıyor.VOA Türkçe’ye konuşan HDP Eş Başkan Adayı Sırrı Sakık, ellerinde usulsüzlük yapıldığına dair somut deliller olduğunu savundu. Oylarının bir kısmının, Muş’ta adayı olmayan Vatan Partisi’ne yazıldığını söyleyen Sakık, “Bizimle katbekat oy fark olan illerde, Kars'ta Iğdır'da, Siirt'te ve birçok yerde AKP’nin veya MHP’nin itirazları kabul edildi ama bizim itirazlarımız reddedildi. Bize ret kararları veren merkez ilçe seçim kurulu başkanı, bizden önce Muş'ta bir beldede AKP lehine sandıkların yeniden açılması için karar verdi. Ama bizim elimizdeki önemli belgelere, verilere rağmen bizim reddedildi. O kadar aşikâr bir hile var. Bütün herkesin gördüğü bir hile var. Bizim partinin oyları DSP’ye, AK Parti'ye yazılmış. Mesela Vatan Partisi, Muş'ta böyle bir parti yok. Bizim 119 oyumuz Vatan Partisine yazılmış” dedi.

Seçimde usulsüzlük yapıldığını iddia eden Sakık, Muş Valisinin AKP adayını tebrik etmesine de tepki gösterdi. Sakık, “Toplumun yüzde yetmişi bu Belediye Başkanını istemiyor, böyle bir tablo da çıktı ortaya.Ama buna rağmen, zorlamayla, sürdürmeye çalışıyorlar. Düşünün ilin Valisi, daha itirazlar sürerken,mazbatayı almamış bir belediye başkanını gidiyor ziyaret ediyor ve tebrik ediyor.Bu bile şu demektir, ‘Biz kararımızı verdik. Siz ne kadar itiraz ederseniz edin, sonuç değişmeyecektir. Bize Muş'ta resmen bir zulüm uygulandı. Bizim olan belediye AKP hanesinde yazıldı. Bunu kabul etmiyoruz ve bizim hukuki mücadelemiz devam edecek” diye konuştu.

AKP İl Başkanı Rahmetullah Yaktı’ysa iddialara katılmıyor. VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Yaktı, HDP’nin 2500 oyunun AK Parti’ya yazıldığı iddiasının doğru olmadığını söyledi. Yaktı, “Seçimlerden sonra mutlaka insanlar ya da partiler, kazanamayınca itiraz eder. İtirazlar da demokratik bir haktır, herkes kullanabilir. Sandık kurulları oluşturulurken o kadar titiz davranılıyor ki, orada görev yapan insanların, hiç kimsenin hakkına tecavüz edeceğine ben şahsen inanmıyorum. Ben de yıllarca sandık başında görev yaptım. Kimsenin oyunu geçersiz sayıp yahut başkasına yazmak söz konusu olmaz, olamaz da. Bu hak gaspına girer, vebali büyüktür. Böyle bir şey olduğunu kesinlikle sanmıyorum, olmaz mümkün değil. Bazı yerlerde, bazı partiler çok büyük farkla kazanmış, AK Parti itiraz hakkını kullanır. İtiraz edildiği zaman İlçe Seçim Kurulu ya da Yüksek Seçim Kurulu buna karar verirse, bu sandıklar, tekrar sayılır. Ne varsa ortaya çıkar, yoksa bir şey herkes hakkına razı olur. 2500 oylarının geçersiz sayıldığı söylemine kesinlikle katılmıyorum. Biz daha fazla bir fark bekliyorduk. Biz niye bu kadar az fark attık diye itiraz mı edelim?” diye konuştu.

AKP Muş il merkezinde, 593 oy farkla seçimi kazandı. Malazgirt İlçesinde önce HDP adayının kazandığı duyuruldu. Ancak AKP’nin itirazı sonucu yapılan sayımda, AKP adayının 3 farkla kazandığı açıklandı. Bu arada HDP’nin seçim sonuçlarına itirazı sürerken, valilik kent genelinde eylem ve gösteri yasağı getirdi.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG