Erişilebilirlik

'Müslümanlık Hakkında Yanlış Anlamalar Devam Ediyor'


ABD Kongresi'nin iki Müslüman üyesinden biri ve ilki olan Keith Ellison, Mart ayında Meclis Yurtiçi Güvenlik Komisyonu'nda düzenlenen "Müslümanlar ve Aşırı Eğilimler" konulu toplantıda bilgi verirken (10 Mart 2011)
ABD Kongresi'nin iki Müslüman üyesinden biri ve ilki olan Keith Ellison, Mart ayında Meclis Yurtiçi Güvenlik Komisyonu'nda düzenlenen "Müslümanlar ve Aşırı Eğilimler" konulu toplantıda bilgi verirken (10 Mart 2011)

Ramazan ayı başlarken, Amerikan Kongresi'nin ilk Müslüman üyesi, Demokrat Partili Minnesota milletvekili Keith Ellison, Amerika'da müslümanlığın hala büyük ölçüde yanlış anlaşıldığını söyledi.

Ellison, 11 Eylül 2001 terör saldırılarıdan beş yıl sonra, 2006 seçimlerinde Amerikan tarihinde Kongre üyesi olarak seçilen ilk politikacı olmuştu ve 2008 ve 2010 seçimlerinde yeniden seçilmeyi başardı.

Keith Ellison, Amerika'da büyük çeşitlilik gösteren Müslüman topluluk içindeki çok farklı simalardan sadece biri ve sık sık, diğer Kongre üyelerinin kendisine nasıl davrandığı sorusuyla karşı karşıya kalıyor.

Kısa bir süre önce Amerika İnanç ve Siyaset Enstitüsü adlı araştırma kuruluşu tarafından Washington'da düzenlenen bir panelde Ellison bu soruyu şöyle yanıtladı:

"Şunu kesinlikle söyleyebilirim: Kongre üyesi meslekdaşlarımdan gayet iyi kabul ve saygılı davranış görüyorum."

Ellison, Amerika'da İslam'ın hala büyük ölçüde yanlış anlaşıldığını kabul ediyor, ancak Müslümanlığın Amerika için yeni bir şey olmadığını ısrarla vurguluyor. Amerika'da İslam'ın 14 nesildenberi mevcut olduğunu belirten Kongre üyesi, dünyada birçok kişinin dinlerini kendi kimlikleri olarak kabul etmesini, inançlarıyla değil dinleriyle bağlantılı gördükleri kimlikleri uğruna ölmeye ve öldürmeye hazır olmalarını üzüntüyle karşılıyor. Müslüman Kongre üyesi şöyle diyor:

"Eğer siz dininizi, yücelik, ilham ve yol göstericilik için değil, bir kimlik özelliği olarak kullanırsanız o zaman herhangibir sokak çetesinden farkınız olmaz. Bunu inanarak söylüyorum."

Kamu oyu araştırmaları, Amerikan halkının yüzde 60'ının İslam'ı anlamadığını gösteriyor. Kongre üyesi Keith Ellison, İslam'ı daha iyi tanıtabilmek için Amerika'daki Müslüman topluluğunun seslerini yükseltmeleri ve kendilerini davranışlarıyla kanıtlamaları gerektiğini belirtiyor ve şöyle devam ediyor:

"Film yapımcısı iseniz film yapın. Şarkıcıysanız şarkı söyleyin. Yazarsanız, eser yazın. Seçimle bir göreve gelmek istiyorsanız, seçimde yarışın. Özetle topluma bir değer katmak için elinizden geleni yapın. O zaman dinimiz hakkında kaygı duymamıza gerek kalmaz, hepimiz inancımız çevresinde birleşmiş oluruz. Bu inanç da insanlığa hizmet olmalıdır."

Bu görüşe California'nın San Francisco kentinde doğup büyümüş olan Pakistan asıllı oyun yazarı ve tiyatro yönetmeni Vecahat Ali de katılıyor. Ali, bugün Amerika'da Müslümanların yaşadığı deneyimi tarihin yeni oyuncularla yeniden yazılmasına benzetiyor, geçmişte Musevilerin, Afrika kökenlilerin, Japon ve İtalyan göçmenlerin olumsuz deneyimlerden
geçtiğini hatırlatıyor.

New York'ta yaşayan Müslüman eylemci ve yazar Hüseyin Raşid ise Amerika'daki Müslüman topluluğu içinde son zamanda lider niteliği taşıyan kişilerin ortaya çıkmadığını söylüyor. Raşid, Müslümanların, kendi öykülerini anlatma konusunda yetersiz olduğunu düşünüyor.

Bazı Müslümanların, Amerika'da yaşadıkları çevreye uyumlu görünmek için Müslüman olarak görülmek istemediklerini savunan Hüseyin Raşid, oysa Müslümanların Amerika'da diğer dinlere inananlarla birçok ortak yönü olduğunu söylüyor ve "Dinimiz ne olursa olsun hepimiz Amerikalıyız, eşitlik ve çeşitliliğe saygı anlayışı için çalışmamız gerekir" diyor.

Washington'da düzenlenen, Amerika'daki Müslümanlar konulu panele katılanlardan, bağımsız film yapımcısı, Hollywood'da yıllardır çalışan Lena Han, Amerika'daki Müslümanların diğer Amerikalılarla birçok ortak yönü olduğunu, aynı yerlerde alış veriş yaptıklarını, aynı Hollywood yıldızlarını beğendiklerini ve herkes gibi aşk yaşayabildiklerini söylüyor.

Müslüman politikacı Keith Ellison ve diğer panel katılımcıları, Müslüman Amerikalıları, kendi alanlarında topluma yararlı işler yapmaya, kendilerini ve Müslüman topluluğunu daha iyi tanıtmak için çalışmaya çağırdılar.

Amerika'da bu yıl Ramazan ayının ilk günü, 1 Ağustos Pazartesi. Bu yıl Ramazan, Amerika'nın ciddi bütçe sorunlarıyla başa çıkmaya çalıştığı, dünyanın birçok yerinde Müslümanların, Doğu Afrika'daki kuraklık ve açlık sorunu gibi insani boyuttaki zorluklarla mücadele ettiği bir döneme rastlıyor.

Müslüman Kongre üyesi Keith Ellison, herşeye rağmen bütün Müslümanların Ramazan ayını kutluyor.

XS
SM
MD
LG