Erişilebilirlik

Müslümanlarla İlgili Kongre Oturumları Tartışmalı Geçti


Müslümanlarla İlgili Kongre Oturumları Tartışmalı Geçti
Müslümanlarla İlgili Kongre Oturumları Tartışmalı Geçti

Amerikan Kongresi’nde geçen hafta yapılan “Amerika’daki Müslüman Toplumun Radikalleşmesi” konulu oturumlar çok tartışmalı geçti, büyük tepkiye yolaçtı. Oturumları düzenleyen Temsilciler Meclisi New York milletvekili Peter King, ırkçılık suçlamalarını reddetti. King bu tür oturumların devam edeceğini de söyledi

Amerika’da travma etkisi yaratan 11 Eylül terör saldırılarının arkasında çoğu Suudi Arabistan vatandaşı yabancılar vardı. Ancak son yıllarda yapılan saldırı girişimlerinin arkasında Amerikalı Müslümanlar olduğu görüldü: Times Square saldırısı; New York Metro saldırı planı gibi. Sonuçta, Amerika’da bu konuda artan bir hassasiyet olduğu söylenebilir.

Amerikalı Müslümanlar bunu hakaret olarak görüyor. “Amerikalı Müslümanlar” diye genelleme yapılmasından rahatsız. Böyle bir ortamda Temsilciler Meclisi’ndeki oturumu izlemek için yüzlerce kişi toplandı.

Bir Amerikalı, “Sesimizi duyurmalıyız. Bu bakış açısını değiştirmenin tek yolu bu,” diye konuştu. Bir başkası, “Hıristiyanlık veya Yahudilik yargılansaydı insanlar ne düşünürdü?” sorusunu gündeme getirdi.

Temsilciler Meclisi İç Güvenlik Komisyonu Başkanı Peter King eleştirileri reddetti:

“Siyasi hassasiyet göstereceğiz diye bu işten vazgeçmek en büyük sorumsuzluk olur. Bu komisyonu temel görevi Amerika’yı terör saldırılarından korumaktır.”

Demokrat Partili Bennie Thompson, “Sözlerimiz veya davranışlarımızın kışkırtıcı olmaması önemli,” diyor.

Amerikan Kongresi’nin ilk Müslüman üyesi Demokrat Partili Keith Ellison, böyle bir oturumun yapılmasından bile rahatsız.

“Genelleme yapılmasının; suç yüklenmesinin en bariz örneği bu.”

Ellison 11 Eylül saldırılarında kurtarma görevlisi olan bir Müslüman’ın dini yüzünden lekelenmesi hikayesini anlatırken duygulandı, ağladı. Oturumda, el Kaide’nın oğlunun beynini yıkadığını ve cinayete azmettirdiğini anlatan bir baba da dinlendi.Bir Amerikalı askerin öldürülmesinden hüküm giyen oğlunun durumunu açıklayan Melvin Blodstoe şunları söyledi:

“Bütün Müslümanlar’dan söz etmiyoruz. Ilımlı Müslümanlar’ın arkasına gizlenenlerden söz ediyoruz. Amerika’yı tehdit edenler onlar. Çocuklarımızı tehdit edenler onlar.”

Kongre üyeleri arasında da gergin anlar yaşandı. Milletvekilleri birbirlerini ırkçılıkla suçladı.

Müslüman olan Dr. Zühtü Jasser, Amerikalı Müslümanlar’ın ayrımcılık suçlamasından vazgeçerek soruna odaklanması gerektiğini söyledi:

“Radikalleşme konusundaki en iyi araştırmaların Müslümanlar tarafından değil, başkaları tarafından yapılması tahlisiz bir şey. New York Emniyet Müdürlüğü gibi. Çoğu Müslüman gruplar onların araştırmalarını kınadı – oysa o araştırmayı bizim yapmamız gerekirdi.”

Yahudi, Müslüman ve Hıristiyan liderler tarafından kurulan bir grup bu oturumlar nedeniyle bölünmeyeceklerini, seslerini duyuracaklarını açıkladı:

“İnançları nedeniyle bir dini grubun etiketlenmesi durumunda onların yanında yer alacağız – omuz omuza duracağız.”

Oturumlar, Amerikalı Müslümanlar’ın terör eylemlerine karşımasına karşı nasıl önlem alınabileceği, ancak aynı zamanda Amerika’da yaşayan bir toplumun nasıl incitilmeyeceği konusunda önemli bir tartışma başladı. Bu tartışmanın sona ermesi beklenmiyor. Kongre üyesi King, benzer oturumlar düzenlemeye devam edeceğini açıkladı.


XS
SM
MD
LG