Erişilebilirlik

Müslümanlar Kurban Bayramını Kutluyor


Tüm dünyada Müslümanlar Kurban Bayramı’nı kutluyor. Bazı Müslüman coğrafyalarında bayram Pazartesi başladı, bazılarında ise salı günü başlıyor. Bu yıl kurbanlık hayvanların satışının yapıldığı pazarlarda eski canlılık yok gibi. Amerika’nın Sesi, bazı Müslüman ülkelerdeki pazarların nabzını tuttu.

Kurban pazarları, Müslüman ülkelerde bir hayli kalabalık. Ancak bazı ülkelerdeki kurbanlık hayvan satıcıları satışların düşük olmasından şikayetçi.

Müslümanlar Kurban Bayramını Kutluyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:08 0:00

Afgan Gül Ahmed, “Artık iyi bir iş değil bu, bazen bayram günlerinde ailemizin masraflarını bile karşılayamıyoruz, çok ucuza satış yapmak zorunda kalıyoruz” diyor.

Satanlar şikayetçi, alıcılar da öyle. Satanlar, ‘fiyatlar çok ucuzladı’ dese de kurban pazarından bir şey alamadığını belirtenler var. Savaşın devam ettiği Suriye’de kurban pazarlarında fiyatlar adeta uçmuş durumda.

Şam’dan Ebu Ziad “Geçen yıl zar zor alabiliyordum ama bu yıl çok zor, fiyatı sorduğumda almamın çok zor olduğunu anladım, alamayacağım” diyor.

Nijerya’da ise kurbanlık hayvan satıcıları, müşterilerinin kurbanlık hayvanı ortaklaşa satın aldıklarını ve eti paylaştıklarını söylüyor.

Kabir Mansur, ”Bir kişi artık tek başına kurbanlık koç alacağına, arkadaşlarıyla ortaklaşa alıyor ve eti paylaşıyorlar” diyor. Bir diğer Afrika ülkesi Gabon’dan Abdül Rauf da bayramın zaten paylaşmak olduğunu kaydediyor.

Rauf, ”Eğer koyunu keseceksek, onu sadece kendimize saklamamalıyız, kurban kesemeyecek durumda olanlarla da paylaşmalıyız, bazılarını dağıtmak zorundasınız” diyor. Gazze’ye yardım yükümlülüğünü ciddiyetle yerine getiren Türkiye bölgeye, yiyecek, giyecek ve diğer yardım malzemeleri gönderiyor. Son yardım yüklü gemide bisikletler vardı. Gazze’deki Kızılay Temsilcisi Sinan Deridere, “amacımız çocukları mutlu etmek” diyor.

Deridere, “Bisiklet dağıtımı için buradayız, biliyorsunuz bayram, çocukları mutlu etmek ve Filistin halkını desteklediğimizi göstermek istiyoruz” diyor.

Bu yıl Kurban Bayramı’nda farklı olan bir unsur da binlerce İranlı’nın hac için Mekke yerine Irak’ın Kerbela kentine gitmesi oldu. Mekke’de geçen yıl hac sırasında yüzlerce İranlı’nın yaşamını yitirmesi iki ülke arasında gerginliğe neden olmuştu.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG