Erişilebilirlik

Türk Yetkililerden ABD'deki Cinayete Açıklama


Başbakan Ahmet Davutoğlu, Kuzey Carolina'da üç Müslüman gencin öldürülmesi olayına değinerek, 'Bu gençlerin hangi saiklerle öldürüldüğünü bilmiyoruz.Ama saik yok demek için de erken. Bilemiyoruz' şeklinde konuştu. Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın tepkisi daha sert oldu

Amerika’da üç Müslüman gencin öldürülmesine Türkiye’de hükümet düzeyinde ilk tepki Başbakan Ahmet Davutoğlu’ndan geldi.

Gazetecilerin soruları üzerine konuyla ilgili değerlendirmede bulunan Başbakan, ‘bu gençlerin hangi saiklerle öldürüldüğünü bilmiyoruz . Ama ‘'saik yok'’ demek için de erken. Bilemiyoruz. Olay ortaya çıktığında herhalde Amerika'da da Avrupa'da da bütün yönetimler bu tür ırkçı tavırlara karşı ortak tavır sergileme dirayetini gösterirler. Nasıl Paris'te ortak tavır sergilenmişse bütün bu ırkçılıklar karşısında da, bütün bu İslamofobi, İslam karşıtlığı karşısında da aynı ciddi tutumu ve ortak tavrı görmek bizim hakkımız’ dedi.

Davutoğlu, başta Amerika ve Avrupa olmak üzere dünyanın birçok bölgesinde Müslümanlar’a yönelik şiddet eylemlerinin artış gösterdiğine dikkat çekti. Bu olaylarla IŞİD’in yaptığı saldırılar arasında benzerlik kuran Başbakan, ‘bir terör örgütü DEAŞ (IŞİD). Onu tanımlayabiliyorsun, sınırlayabiliyorsun veya ona karşı tepki gösterebiliyorsun, göstermek de lazım. Ama Avrupa başkentlerine, Amerika'ya veya diğer şehirlere nüfuz etmiş, DEAŞ mantığında ırkçı tiplere karşı ne tedbir alacağız? Bizim burada tavrımız çok açıktır. Her türlü terör eylemine karşıyız. Ama bu terör eylemleri bahane edilerek Müslümanları kolektif bir şekilde suçlamak, kolektif suçlu muamelesine tabi tutmak, Müslüman ismini dahi böyle tahkir edici bir şekilde kullanmak. Bu ırkçı bir tutumdur’ diye konuştu.

Erdoğan: 'Neredesin Başkan Obama?'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise Latin Amerika turunun Meksika ayağında cinayetlerle ilgili açıklamada bulundu. Meksika Cumhurbaşkanı Enrique Nieto ile ortak basın toplantısında bu konuya değinen Erdoğan, ABD'de 3 Müslüman'ın öldürülmesi konusunda Başkan Barack Obama ve ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın hiçbir açıklama yapmamasını manidar bulduğunu söyledi.

Amerikan yönetiminin sessiz kalmasını eleştiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ben buradan Obama’ya sesleniyorum. Neredesin başkan diyorum. Biden’a sesleniyorum. Neredesiniz diyorum. Siz sessiz kalırsanız dünya da sessiz kalır. Dünya beşten büyüktür. Ölenlere rahmet diliyorum, öldüreni de lanetliyorum" dedi.

Türkiye sosyal medyasında ise bu saldırılar sonrası özellikle Batı’ya yönelik olarak eleştiriler öne çıkıyor. Charlie Hebdo saldırısının ardından birçok dünya liderinin Paris’te toplandığını dile getiren sosyal medya kullanıcıları, benzer bir eylemin neden Amerika’da Müslümanlarla ortaklaşmak için gerçekleştirilmediğini sorguluyor.

Sosyal medya kullanıcıları, Batı dünyasından bu konuda güçlü bir tepki gelmemesini ‘ikiyüzlülük’ olarak yorumluyor.

Cinayet zanlısı tutuklandı

ABD'nin Kuzey Carolina eyaletinde bulunan Chapel Hill kasabasında yaşayan Deah Shaddy Barakat, eşi Yusor Abu-Salha ve baldızı Razan Abu-Salha önceki gün öldürüldü. Cinayet zanlısı Craig Stephen Hicks’in din karşıtı olduğu belirtiliyor.

Tutuklanan Hicks, birinci dereceden ölüme sebebiyet verme suçundan yargılanacak.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG