Erişilebilirlik

ABD: Müslümanlar 11 Eylül Saldırısını Kutladı mı?


Cumhuriyetçi Başkan aday adayı milyarder işadamı Donald Trump, 11 Eylül saldırılarını Amerika’da yaşayan Müslümanların sevinç gösterileriyle kutladığını sık sık iddia ediyor.
Cumhuriyetçi Başkan aday adayı milyarder işadamı Donald Trump, 11 Eylül saldırılarını Amerika’da yaşayan Müslümanların sevinç gösterileriyle kutladığını sık sık iddia ediyor.

Cumhuriyetçi Başkan aday adayı milyarder işadamı Donald Trump, 11 Eylül saldırılarını Amerika’da yaşayan Müslümanların sevinç gösterileriyle kutladığını sık sık iddia ediyor. Bu iddiayı konu alan bir anketin sonuçları ABD’lilerin %20’sinin bu iddiaya inandığını gösterdi.

Trump’ın bu iddiasını kanıtlayacak bir delil bulunmasa da yapılan yeni bir anket, Amerikalılar’ın %20’sinin bu iddiaya inandığını ortaya koydu.

New Jersey’deki Fairleigh Dickinson Üniversitesi, bini aşkın Amerikalı arasında yaptığı ankete katılanların %38’inin ise iddia edildiği gibi New Jersey’de kutlama yapılıp-yapılmadığından emin olmadığını gösterdiğini açıkladı.

New Jersey’deki emekli bir polis, bu hafta yaptığı açıklamada 20-30 kişinin bir apartmanın terasında, İkiz Kuleler’e bakarak sevinç gösterilerinde bulunduklarını söyledi. Ancak Donald Trump’in “geniş çaplı kutlamalar yapıldı” iddiasını doğrulayacak ne bir kanıt ne de görgü tanığı bulundu.

Yapılan ankette, konuyla ilgili görüşleri sorulanların siyasi çizgileri, eğitim düzeyleri ve dini inançları doğrultusunda kutuplaştığı da görüldü.

Ankete katılan muhafazakarların %68’i, Trump’a destek verenlerin %36’sı, eğitim düzeyi lise veya daha düşük olanların %24’ü, Amerikalı Müslümanlar’ın 11 Eylül saldırılarına sevindiklerini iddia ediyor.

Aynı anket, liberallerin %25’inin, Demokrat başkan adayı Hillary Clinton’a destek verenlerin %13’ünün, üniversite veya daha yüksek derece sahibi olanların %16’sının bu tür bir kutlama olduğuna inandıklarını ortaya koyuyor.

Öte yandan yapılan diğer bazı anketler, Amerikalılar’ın Kasım ayında 130 kişinin ölümüyle sonuçlanan Paris saldırıları ve California eyaletinde Amerika doğumlu bir Müslüman erkekle Pakistan doğumlu karısının düzenlediği kanlı saldırı sonrasında İslamcı terör tehdidinin arttığına inandığını da ortaya koyuyor.

STÜDYO VOA

ABD Maliye Bakanı Yellen'dan İran'a yeni yaptırım sinyali – 16 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG